6.5 C
Zenica
Utorak, 19 Marta, 2024
Naslovnica Aktuelno Probni popis poljoprivrede u BiH provodi se od 15. do 30. oktobra

Probni popis poljoprivrede u BiH provodi se od 15. do 30. oktobra

FOTO: Zenicainfo.ba

Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, provodi probni popis poljoprivrede od 15. do 30. oktobra 2022. godine na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.   

Svrha probnog popisa poljoprivrede je da statističke institucije provjere organizaciju, metodologiju, tehnička rješenja elektronskog upitnika, aplikaciju za kontrolu materijala, vrijeme potrebno za instruktažu i popisivanje gazdinstava, s ciljem da se puni popis poljoprivrede provede što kvalitetnije i efikasnije.

Pilot popisom će biti obuhvaćeno 15.887 gazdinstava i domaćinstava od kojih je 8.706 u Federaciji BiH, 6.413 u Republici Srpskoj i 768 u Brčko distriktu BiH. Popis gazdinstava na terenu provodiće akreditovani i obučeni popisivači i kontrolori metodom intervjua tako što će podatke direktno unositi u elektronski upitnik na laptopu.

Tokom pilot popisa prikupljaju se podaci o lokacijama poljoprivrednih gazdinstava, o korištenom poljoprivrednom zemljištu za sve usjeve, brojnom stanju stoke po vrstama i kategorijama, ruralni indikatori, podaci o radnoj snazi, ekološkoj poljoprivredi, navodnjavanju, agro-okolišnim indikatorima, metodama poljoprivredne proizvodnje itd.

Puni popis poljoprivrede, koji je planiran da se realizuje krajem iduće godine, je izuzetno važno statističko istraživanje za Bosnu i Hercegovinu. Prije svega, zbog toga što će, prvi put nakon više od 60 godina, osigurati kvalitetne podatke za analize stanja i potencijala, kao i za strateško planiranje razvoja sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja na svim nivoima organizovanja. Sektor poljoprivrede je jedan od najvažnijih sektora bosanskohercegovačke ekonomije koji čini oko šest do sedam posto BDP-a BiH.

Osim toga, provođenjem punog popisa poljoprivrede u skladu sa međunarodnim statističkim standardima, Bosna i Hercegovina će ispuniti jednu od prioritetnih obaveza iz okvira Procesa stabilizacije i pridruživanja i na taj način olakšati svoj put ka Evropskoj uniji, navodi se u saopćenju Agencija za statistiku BiH.

Faktor.ba

Hide picture