U derbiju drugog kola Prve rukometne lige FBiH Čelik nadigrao odličnu ekipu Žepča

U Žepču je, kako je i najavljivano, odigrana sjajna utakmica na nivou vrhunskog derbija: odlična igra i nadigravanje igrača oba tima, prepuna dvorana KŠC u Žepču i gromoglasno navijanje za domaći tim, odlično, za deset suđenje M. Zukića i A. Softića, na koje nije bilo ni jedne primjedbe ni jednog ni drugog tima.

U RK Čeliku u ovoj utakmici jednostavno nije bIlo slabe tačke, a ekipa je sa klupe odlično vođena od stane trenera Mikija Filpovića. Kod RK Žepča takođe velika borbenost i rukomeno znanje. Jedino se od najvećeg ovosezonskog pojačanja RK Žepča Tonija Knezovića (došao iz RK Konjuha Živinice) više očekivalo, ali je zato briljirao drugo pojačanje Žepča Suad Huskić (došao iz RK Maglaja), koji je bio najboji strjelac utakmice (postigao 14 golova).
Dva izjednačenja
Pokazalo se da su u ovom trenutku Čelik i Žepče dvije najbolje ekipe na startu ovogodišnjeg prvenstva. RK Čelik je ipak nadigrao odličnu ekipu RK Žepča. Bila je to utakmica na premijerligaškom novou, žestoka, ali fer plej igra bez grubosti. Nakon odličnog otvaranja utakmice od strane Čelika, RK Žepče je uspio prvi put izjednačiti tek u 11. minuti igre na 8:8, a nakon što je prije toga Čelik vodio sa tri gola razlike (6:3 za Čelik). U 25. minuti nakon serije Žepča od 4 gola, tim RK Žepča je još jednom izjednačio (12:12), a onda iz sedmerca golom Suada Huskića jedini put Žepče u ovoj utakmici je poveo – 13:12 za Žepče. Kratko je to trajalo, jer do kraja poluvremena Žepče nije postiglo ni jedan, a RK Čelik je imao seriju od 3 gola, pa je poluvrijeme završilo rezultatom 15:13 za Čelik.
Huskić briljirao
U drugom poluvremenu žestoki ,,sportski rat” na terenu se nastavalja, pa je u 41. munuti rezultat glasio 20:17 za Čelik. U 44. minuti RK Čelik ima pet, a onda i šest golova razlike i znalački utakmicu privodi kraju. Konačni rezultat: 28:24 za RK Čelik.
Kod Žepča najbolj igrač i prvi stijelac utakmice je Suad Huskić (14 golova). Stjepan Keškić je posgao 4, a Tomislav Jukić i Krstijan Katić po 2 pogodtka. Izostali su očekivani golovi Tonija Knezovića, koga je Čelikova odbrana uspješno ,,zatvorila”.
Kod Čelika Bakir Pirić je postigao 12 pogodaka, a Tarik Kubat koji se odlično snašao na novoj poziciji krila i postigao 6 golova. Faris Rujanac i Muharem Milkunić su postigi po 3, a Miran Čović 2 gola. Odbrana Čelika sa sjajnim golmanom Mevludinom Čehajićem na čelu (19 odbrana) je odlično funkcionisala.
Filipović: idemo dalje
Trener RK Čelika Ljubomir Miki Filipović je nakon utakmice izjavio:
– “Zadovoljan sam igrom i naravno pobjedom protiv veomadobre ekipe Žepča. Čestitam mojim igračima! Pobijedila je kolektivna igra našeg tima. Naravno, nismo mi još uvijek
dostigli potrebnu formu, koja “ide” uzlaznom linijom. Biće to još mnogo bolje! Idemo dalje!” – ističe Filipović.
Pane Škrbić, predsjednik RK Čelika ističe:
– Hvala svim igračima oba tima na fantastičnoj i izuzetno borbenoj utakmici, odigranoj na premijerligaškom nivou. Hvala rukovodstvu i igračima RK Žepča na prijateljskom sportskom dočeku i gostoprimstvu koga su nam priredili prilikom boravka u Žepču. Posebno se zahvalujem našim sportskim prijatejima iz Uprave RK Sloboda Tuzla, koji su svojom mladim igačima odobrii nastup u Žepču u za nas izuzetno važnoj utakmici, bez obzira što već sutra imaju važnu utakmicu RK Sobode u Tuzli protiv bugojanske Iskre – izjavio je Škrbić.
Sljedeću utakmicu RK Čelik igra narednog vikenda protv RK Krajine iz Cazina u Zenici.