Danas se obilježava Svjetski dan bez automobila

Danas se širom Planete obilježava Svjetski dan bez automobila, a riječ je o inicijativi, koja pokušava potaknuti ljude da više koriste alternativne vrste prevoza kako bi se smanjila upotreba automobila, promovišući hodanje, prevoz biciklima i romobilima, da bi se u konačnici smanjilo zagađenje i povećao stepen kvaliteta života u urbanim sredinama.

“Ideja ovog dana je potaknuti ljude da ne samo na ovaj dan pokušaju živjeti bez automobila, koristeći više pješačenje ili bicikl, kao zdraviji način života, jer automobili zagađaju našu sredinu, stvaraju buku, kao i velike gužve, dok alternativni načini prevoza poboljšavaju naše zdravlje”, ističe Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora zeničkog Eko foruma.

“Mada je Zenica idealan grad za kretanje i pješačenje, jer svugdje možete doći pješke najduže za pola sata do 40 minuta, grad je ipak zatrpan automobilima i u pokretu i u stacionarnom saobraćaju”, dodaje predsjednik Upravnog odbora zeničkog Eko foruma.

Svjetski dan bez automobila obilježen je prvi put 1998. u Francuskoj, a iduće godine priključili su se italijanski gradovi, te je svake godine ova akcija poprimala sve šire razmjere. (V.J.)