Dvodnevna radionica o praktičnoj nastavi u Privrednoj komori ZDK

Dvodnevna radionica o praktičnoj nastavi kod poslovnog subjekta održava se u Privrednoj komori Zeničko dobojskog kantona.

4Cilj ove serije radionica je povećati kvalitet i atraktivnost dualno organiziranog stručnog obrazovanja kroz unapređenje saradnje dva mjesta učenja, poslovnog subjekta i srednje stručne ili tehničke škole. Radionicu će moderirari stručnjaci odnosno saradnici na ovom projektu iz Instituta za istraživanja o kvalifikacijama i obuci u austrijskoj privredi. “Učesnici današnje radionice su kvalifikovani certificirani mentori koji su već prošli obuku koja se realizuje u okviru projekta GIZ koju Privredna komora implementira u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. Radionice su proizašle iz naše namjere da mentori odnosno ljudi koji rade sa učenicima na praksi steknu veće pedagoške vještine, kompetencije i znanja koji mogu prenijeti na učenike. Današnja radionica je produbljivanje upravo tih njihovih kompetencija i same saradnje između dva mjesta učenja, odnosno kompanije u kojoj učenici obavljaju praksu i škole”, istakla je Azra Begagić, šefica kabineta predsjednice Privredne komore ZDK.

Razvoj i realizacija ove radionice dio je projektne aktivnosti projekta koji Privredna komora ZDK implementira u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, a koji je finansijski podržan od njemačkog GIZ-a. Sutra će biti održana ceremonija dodjele certifikata za sve učesnike a već naredna radionica zakazana je za oktobar. (B.D.)