“Najkreativniji” izgovori javnih institucija za odbijanje pristupa informacijama

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama, koji se obilježava 28. septembra, na glavnom gradskom trgu u Banjaluci Transparency International izložio je “najkreativnije” odgovore javnih institucija kojima odbijaju pristup informacijama od javnog značaja.

Na ovaj način Transparency želi ukazati na negativne trendove kojima pribjegavaju javne institucije kada je riječ o zahtjevima za pristup informacijama.

Pravo na dostupnost informacija smatra se jednim od osnovnih ljudskih prava u svim demokratskim zemljama, no često do njih nije lako doći. Znaju to dobro u nevladinoj organizaciji Transparency International koji su javno izložili neke od, kako kažu, najkreativnijih odgovora kojima su službenici zaduženi za informisanje pokušavali da izbjegnu dostavljanje informacije od javnog interesa.

Damjan Ožegović, Transparency International BiH – “Koriste svakakve odgovore, između ostalog i one da im unutrašnji glasovi ne dozvoljavaju da odobre pristup informaciji ili da se plaše paraobavještajnih službi kojih ima mnogo u Bosni i Hercegovini tako da, budući da su trendovi veoma loši, ovdje smo izdvojili neke od najzanimljivijih”.

Prema istraživanjima ove nevladine organizacije, oko 50 posto javnih institucija ne odgovori u zakonski predviđenom roku. Problem je i što je trećina odbijajućih odgovora. Da je teško i sporo, dobro znaju i novinari kojima je svakodnevni posao da dođu do relevantnih informacija, čak i kada je riječ o pitanjima proceduralne prirode.

Elvir Padalović, novinar – “Ja sam možda negdje prije godinu i tri, četiri mjeseca postavio pitanje na Generalni sekretarijat Vlade Republike Srpske o tome na koji način se proglašava kraj vanredne situacije u Republici Srpskoj koja je još uvijek na snazi i taj dogovor nisam dobio do danas. Podsjetiću vas da u razvijenim evropskim zemljama vi odete na sajt bilo koje institucije i kliknete jedan podatak i dobijete ga u sekundi”.

Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari – “Praktično saznanje gledano kroz iskustvo u primjeni Zakona o pristupu javnim informacijama je negdje na onom mjestu da ne znamo da li bismo se smijali ili plakali. Naime, same sankcije ukoliko se taj zakon ne poštuje su smiješne tako da, ako se obratite nekome sa zahtjevom, možete dobiti odgovor za 15 dana ili da ga ne dobijete nikako”.

U Bosni i Hercegovini ovu oblast regulišu tri zakonska rješenja. Stručna javnost godinama upozorava na neujednačenost zakona na različitim nivoima vlasti i preporučuje poooštravanje sankcija te uspostavljanje nadzornih tijela za provedbu zakona.

Izvor: BHRT