Koalicija „Pod lupom“ zabilježila 942 izborne nepravilnosti i 95 propusta u radu lokalne izborne administracije

U okviru posmatračke misije Koalicije „Pod lupom“ zabilježene su ukupno 942 izborne nepravilnosti i 95 propusta u radu lokalne izborne administracije ili kršenja rokova.

Najveći broj nepravilnosti, odnosno 484 zabilježena slučaja, odnosi se na preuranjenu izbornu kampanju u vrijeme kada je to zakonom zabranjeno.

Od ostalih najučestalijih nepravilnosti, njih 271 odnosi se na zloupotrebu javnih resursa u svrhe političke promocije, uz 54 slučaja rada javnih službenika u kampanji političkog subjekta. Prijavljeno je 20 slučajeva trgovine mjestima u biračkim odborima u 18 različitih općina i gradova. Do sada su CIK-u BiH prijavljenja četiri slučaja, a isti bi uskoro trebao donijeti odluku po prijavama po prvi put za ovu vrstu nepravilnosti koja je sada konačno tretirana posljednjim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Podaci koji ohrabruju su da je čak 14 preporuka za unapređenje izbornog procesa Koalicije „Pod lupom“ implementirano u izborna pravila u posljednjih 6 mjeseci, i to osam kroz Pravilnik o provođenju izbora CIK-a, četiri kroz Odluku visokog predstavnika o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, te dvije kroz druge provedbene akte CIK BiH. Također, nisu zabilježeni slučajevi umrlih na Centralnom biračkom spisku i nije bilo prijava o zloupotrebama glasanja putem pošte, što je dokaz da se kroz konkretna i kvalitetna unapređenja itekako mogu spriječiti izborne prevare, saopšteno je iz Koalicije „Pod lupom“. Koalicija „Pod lupom“ je pozvala građane i građanke da prijave sve uočene izborne nepravilnosti online putem web stranice www.podlupom.org ili besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05. (B.D.)