Sedmica borbe protiv tuberkuloze

Crveni križ Federacije BiH započeo je sa obilježavanjem sedmice borbe protiv tuberkuloze, koja se obilježava svake godine u periodu od 14 – 21.09.. Prilika je to da se podigne svijest javnosti o tuberkulozi i pozove na veće napore da se spriječe i pojačaju nastojanja za okončanje globalne epidemije tuberkuloze.

Organizacije unutar strukture Crvenog križa FBiH će tokom ove sedmice širom FBiH organizirati edukativna predavanja i radionice o temi prevencije i provođenjenja mjera zaštite i samozaštite, a također će organizirati i akcije darivanja krvi.

Ovogodišnji moto obilježavanja je “Investirajte u okončanje tuberkuloze. Spasite živote”, a iz Crvenog križa FBiH ističu da je cilj ove akcije naglasiti hitnu potrebu ulaganja resursa kako bi se pojačala borba protiv tuberkuloze i ostvarile obaveze za okončanje TB-a koje su napravili globalni lideri.

“Prema podacima Globalnog izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije o tuberkulozi za 2021. godinu, u Bosni i Hercegovini je evidentirano 357 oboljelih od tuberkuloze, od toga 322 novih slučajeva. Oko 80 posto oboljelih imalo je plućnu tuberkulozu, a najveći broj  oboljelih bile su osobe starosti 65 godina i više. Sa stanovišta polne strukture, u Bosni i Hercegovini su u izvještajnom periodu od tuberkuloze više obolijevali muškarci”, saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.

Izvještaj o nadzoru i monitoringu tuberkuloze, koji su pripremale Regionalna kancelarija SZO za Evropu i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti pokazao je da Evropa, iako je postigla cilj da se do 2020. godine smanji stopa incidence tuberkuloze za 25%, nije uspjela da smanji smrtnost povezanu sa tuberkulozom kako je planirano. Umjesto toga, broj smrtnih slučajeva povezanih s tuberkulozom povećao se u regiji kao uticaj pandemije COVID-19.  (M. H.)