Sajam organske proizvodnje u Zenici

FOTO: Zenicainfo.ba

Sajam organske proizvodnje, ove godine 16. po redu, otvoren je danas u Zenici, u organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH „Organsko FBiH i Grada Zenica.“.

Okupio je u srcu Zenice brojne poljoprivredne proizvođače iz svih dijelova BiH, koji su  predstavili bogatu ponudu jesenjih proizvoda. Ovisno o mogućnostima i ukusu, kupci će dva sajamska dana uživati u bogatoj ponudi, krenuvši od svježeg i sušenog voća i povrća, različitih domaćih pripravaka-sokova, džemova, meda i proizvoda od meda do salata i suhomesnatih proizvoda.

Organizatori su zadovoljni odzivom, ističući da jedan ovakav događaj ima za cilj pored promocije organskih proizvoda i povećanje konkurentnosti naših proizvođača na tržištu.

„Proizvođačima u poljoprivredi treba velika pomoć, jer oni rade u primarnom sektoru i na taj način teško privređuju. Međutim, kada brendiramo svoje proizvode, što smo dokazali u proteklih 16 godidna, onda je poljoprivredna proizvodnja održiva“, kazao je Sejad Herceg, koordinator Organske poljoprivrede u BiH.

Sejad Herceg

Kada je u pitanju Zenica, podrška poljoprivrednicima sa lokalnog nivoa ne izostaje. Grad Zenica izdvaja značajna sredstva iz Budžeta, za podršku poljoprivredne proizvodnje.

„Grad Zenica izdvaja najviše u državi za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji. Podržavamo sve, kada je u pitanju stočarstvo, pčelarstvo, voćarstvo…Ove godine ćemo sufinansirati jesenju sadnju žitarica, jer pitanje je zbog stanja u Rusiji i Ukrajini hoće li biti brašna. Mi moramo obezbijediti naše građane“, ističe gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Organski sektor može da bude budućnost BiH te doprinijeti stabiliziranju poljoprivredne proizvodnje, jer posjedujemo bogate resurse, mišljenja su organizatori. No, izlagači su podijeljenog mišljenja.

Sanel Šuša, demobilisani je ratni vojni invalid i poljoprivredni obrtnik koji je u ovome sektoru od 2014. godine. Ima sedam plastenika u kojima uzgaja organsko povrće, ali žali nam se da je sve teže opstati u ovoj grani poljoprivrede. Kaže ljudi biraju jeftinije, rađe nego kvalitetnije.

“Zaista je teško. Morate imati veći kapacitet proizvoda, kako biste mogli preživjeti od ovoga posla”, požalio nam se Šuša, apelujući na sve nivoe vlasti da pomognu kroz poticaje kako bi se spasio domaći poljoprivredni uzgoj.

Sanel Šuša

Šukrija Čoloman, vlasnik je Eko farme koza u selu Živkovići, drži sve pod kontrolom i nema, kaže, problema sa plasmanom proizvoda, ali se pribojava kome ostaviti obrt u naslijeđe.

“Omladina neće raditi. U mom selu ima preko 30 kuća, a samo jedna štala sa kravom”, zabrinut je Čoloman.

Šukrija Čoloman

Dani organske proizvodnje otvoreni su još sutra, pa ukoliko već niste, iskoristite priliku da kupite kvalitetne i brendirane domaće prozvode, čime ujedno podržavate ovaj poljoprivredni sektor. (M. H.)