Evropska centralna banka podigla kamatne stope

Evropska centralna banka podigla je danas tri ključne kamatne stope za 75 baznih poena. Tako će kamatne stope na glavne operacije refinansiranja biti 1,25 posto, na marginalne kreditne olakšice 1,5 posto i na devizne olakšice 0,75 posto, naveo je ECB.

Ovo je, kako se navodi u saopćenju Evropske centralne banke, korak ka tranziciji kamatnih stopa koje će obezbijediti blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj ECB od dva posto.

Upravno vijeće ECB procjenjuje da će tokom narednih nekoliko sjednica dodatno povećati kamatne stope, u cilju ublažavanja tražnje i zaštite od rizika stalnog rasta inflatornih očekivanja.

Inflacija je i dalje previsoka i vjerovatno će ostati iznad cilja tokom dužeg perioda. Prema procjeni Eurostata, inflacija je u augustu dostigla 9,1 posto. Rastuće cijene energije i hrane, pritisci tražnje u nekim sektorima zbog ponovnog otvaranja privrede i uska grla u ponudi i dalje podstiču inflaciju“, ocjenjuje ECB.

Daljnja podizanja kamatnih stopa očekuju se u oktobru i decembru. Naime, monetarna vlast eurozone opet je podigla predviđanja inflacije, pa sada u 2023. očekuju stopu od 5,5 umjesto 3,5 posto.

Bhrt.ba