Gradonačelnik Kasumović razgovarao sa predstavnicima Izborne posmatračke misije OSCE-a

FOTO: zenica.ba

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović razgovarao je danas sa predstavnicima Izborne posmatračke misije OSCE-a, a glavna tema bila je regularnost provođenja predstojećih Općih izbora u BiH.

Ovom prilikom gradonačelnik Kasumović ukazao je na problem malverzacija tokom izbornog procesa, a još jednom je podsjetio kako je upravo on inicirao da se Zenica ponudi za grad kao pilot projekat u kojem bi se provelo elektronsko glasanje.

Grad je ponudio da sve finansira, da bi se proveli izbori na fer i korektan način. To ne odgovara nacionalnim strankama jer bi pošteni izbori značili njihov kraj, zbog čega nažalost nismo naišli na pozitivan odgovor niti zainteresiranost od Centralne izborne komisije za ovaj prijedlog“, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Nezadovoljna lica građana jer su glasali za jedne a pobjedu odnijeli drugi kandidati, smatra gradonačelnik Zenice, su još jedan pokazatelj da se rezultati izbora fingiraju.

Imate brojne političke partije registrovane za predstojeće izbore da uopće nemaju listu. To nacionalne stranke rade samo kako bi na taj način dobili još biračkih odbora pa kada se zatvori biralište, imaju jednoobrazne, političke, biračke odbore koji će dopisivati glasove. I kada prijavite izborne neregularnosti, CIK odnosno GIK odobri da se otvori jedna ili dvije vreće, prebroje ponovo glasovi, utvrde se neregularnosti, međutim, sve ostaje na te dvije vreće umjesto da se nastavi sa kontrolom i ostalih vreća. Zato smatram da je neophodno čim prije uvesti elektronsko glasanje, koje znači fer i poštene rezultate, a za šta nije potrebno mijenjati Izborni zakon. Sve dok birački odbori budu birali umjesto građana, imati ćete malu izlaznosti građana na izbore jer su svjesni malverzacija“, istakao je gradonačelnik Kasumović.

Predstavnici Izborne posmatračke misije OSCE-a su najavili da ove godine imaju specijalne posmatrače, sa ogromnim iskustvom u praćenju izbora, a koji će biti raspoređeni na biračkom odborima i pratiti će regularnost izbornog procesa.

Na kraju je još konstatirano da će posebna pažnja, pored Zenice, u Zeničko-dvobojskom kantonu posmatrači biti prisutni u Kaknju, Tešnju, Zavidovićima.

zenica.ba