Vranduk: Omiljena destinacija učenika i turista

FOTO: Zenicainfo.ba

Nakon perioda pandemije koronavirusa, ove godine sve veći broj ljubitelja nacionalnog spomenika koji su posjetili tvrđavu Vranduk kod Zenice, a kojom upravlja Muzej grada Zenice.

Zenička tvrđava Vranduk već nekoliko godina je omiljena destinacija turistima i učenicima, a ove godine, nakon pandemije koronavirusa sve je veći broj posjetilaca i ljubitelja ovog nacionalnog spomenika. Na tvrđavi su uvedeni i neki novi sadržaji.

Otvoreno je srednjovjekovno trgovište koje u cjelini sa srednjovjekovnom kuhinjom u maloj kuli i objedovonicom u velikoj kuli zatvara krug, onaj krug hranjenja, varenja i ostalog koji je bio nužan, kako u srednjem vijeku, tako i danas“, kazao je Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice, dodavši „ To trgovište je veoma fino, plastično urađeno, zanimljivo posjetiocima, kako nas izvještavaju i po svemu tvrđava Vranduk je, dodat ćemo mi neke još sadržaje, skoro u potpunosti nalik na onakvu kakva je mogla biti u srednjem vijeku“.

Iz zeničkog Muzeja navode kako je u pripremi promocija knjiga „Poruke iz prošlosti“, a riječ je o međunarodnom projektu o srednjovjekovnoj Bosni i stećcima koji ima za cilj revitaliziranje našeg kulturno-historijskog naslijeđa.

Uz promocije ovih knjiga, radimo i izložbu o bosanskom stećku koju su priredili ilustratori juniori i seniori iz cijelog regiona, a uz sve to na Vranduku je pravi spektakl, u duhu naše tradicionalne manifestacije „Tragovima bosanskog kraljevstva“ predstavljamo još neke gošće iz zemlje i regiona. Iz regiona nam dolaze Tamara Lujak sa Rječnikom slovenske mitologije te Tatjana Milivojčević sa izložbom figurina, znači lutke koje predstavljaju ta slavenska mitološka bića, a uz sve to, centralni događaj „Muzej bosanskog kraljevstva“ nam donosi jednu sjajnu izložbu o historiji bosanskog kraljevstva koja će biti predstavljena u Vranduku“, pojasnio je direktor Muzeja grada Zenice.

Naš sagovornik dodaje da su u pripremi radionice bosanska soba i radionica o bosanskom stećku gdje najmlađi mogu naučiti o našoj bogatoj historiji. (A. S.)