Roman “Nerminina šansa” Dine Greenberg promovisan u Gradskoj biblioteci Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

U Gradskoj biblioteci Zenica upriličena je promocija romana „Nerminina šansa“ američke autorice Dine Greenberg.

Autorica romana je iz Sjedinjenih Američkih Država, a priču koju je htjela pripovijedati se stvarala od samog početka rata 1992. godine, a nakon skoro tri decenije  imamo roman „Nerminina šansa”. Dina Greenberg je kroz fiktivni lik pokušala objediniti iskustva bosanskog genocida i jevrejskog holokausta.

Ona u svojoj knjizi, u svom fiktivnom karakteru Nermina, ona pokušava da objedini iskustvo bosanskoga genocida i jevrejskog holokausta. Dina Greenberg je Jevrejka i nju je ‘92 godine, vrlo velik uticaj na njen rad izvršio njen rat u Bosni, kao i genocid u Bosni. I ona ovim svojim djelom želi da na neki način poveže ta dva iskustva koja su vrlo slična. Genocid i holokaust su vrlo slični, u načinu izvođenja, u načinu zvjerstva. Ona je to predočila u knjigu“, kazao je Sead Pašić, analitičar.

Sead Pašić

Pišući ovaj roman, autorica je željela prenijeti historiju na buduće generacije, ali i potaknuti kulturu dijaloga, koja je, kako navodi jako važna među mladima.

Sa ovom temom mržnje među djecom, djeca trebaju razgovarati sa samim sobom i sa svojim drugarima i sa svojom obitelji da mogu to sve lakše proći i da su jako bitne sljedeće generacije, druga i treća, s tim da je međunarodno jer djeca vode u budućnost“, istakla je Dina Greenberg, autorica romana „Nerminina šansa“.

Dina Greenberg

Roman „Nerminina šansa“ je svojevrsna poruka  svijetu da se jasno i glasno kaže rat – nikad više. (A. S.)

FOTO: Zenicainfo.ba