Epidemiološka situacija na području ZDK još uvijek nepovoljna

Epidemiološka situacija na području Zeničko-dobojskog kantona još uvijek je nepovoljna. U posljednja dva mjeseca imamo trend porasta novootkrivenih slučajeva, ali srećom, riječ je o blažoj varijanti virusa koji kod velike većine pacijenata ne izaziva ozbiljnije zdravstvene probleme“, kazao je Adnan Jupić, ministar zdravstva u Vladi Zeničko- dobojskog kantona.

U novim naredbama, uz one obavezne poput izbjegavanja gužvi i higijene ruku, obavezno je nošenje zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama kao i u ustanovama socijalne zaštite.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 758 uzoraka, od čega je 186 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom. Do sada je testirano ukupno 1. 314.318 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 260.731 osobe. U protekla 24h, u Federaciji BiH prijavljena su četiri smrtna ishoda i to u Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo. Ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 8.992. (B. D.)