Neizvjesna budućnost OKK Čelik

Omladinski košarkaški klub Čelik iz Zenice, odlukom Komesara Takmičenja Bože Bošnjaka,  19. januara izbačen je iz lige. Čelik je kažnjen i novčano sa 4.500 KM, te zabranom nastupa u najjačem rangu prvenstva BiH u naredne tri godine. Nakon te odluke opstanak zeničkog kluba doveden je u pitanje.

Bliži se početak naredne košarkaške sezone. Odgovor na pitanje hoće li Čelik od jeseni igrati  A1 ligu ne zna ni prvi čovjek ovog kluba.

„Još je teško odgovoriti na to pitanje. Trenutno se nalazimo u nezavidnoj situaciji, koja je kulminirala krajem prošle godine. Nažalost ništa nismo uspjeli realizovati od obećanih finansijskih sredstava, koja su nam obećana za 2022. godinu kako bi mogli izmiriti dugovanja iz 2021 godine. Trenutno radimo u otežanim okolnostima. Pod ovim okolnostima je upitno hoćemo li moći organizovati ekipu, ne za A1 već je upitno i za A2 ligu“, izjavio je za Zenicainfo.ba Goran Bulajić, predsjednik OKK Čelik.

Jedina svijetla tačka u košarkaškom klubu Čelik jeste što omladinske kategorije rade bez problema. Sa školskom sezonom nastavljaju trenažni proces.

„Određeni pojedinci nisu prekidali trenažni proces. Sa njima je radio trener Bojan Stevanović. Međutim bez obećanih finansijskih sredstava mi teško da možemo uplatiti i kotizaciju i samim tim prijaviti učešće u bilo kojem rangu takmičenja, bilo A1 ili A2 ligu“, pojasnio je Bulajić trenutnu situaciju u klubu  .

Prema mišljenju Bulajića kada se objektivno pogleda situacija, za stabilizaciju kluba bilo bi logičnije da Čelik igra najniži rang A2 ligu. Planirana skupština za mjesec mart ove godine  nikada nije održana jer jednostvano u Zenici nije bilo zainteresovanih pojedinaca da se uključe u rad kluba.

„Vrlo teško je organizovati Skupštinu u ovim uslovima. Račun je određeno vrijeme bio pod blokadom i ponovo mu prijeti blokada. Interes ljudi za angažman u klubu je ravan nuli. Svi moji razgovori sa ljudima koje sam pokušao informisati šta se dešava u klubu, zamoliti za participaciju učešća u nekoj od uloga u klubu, npr. predsjednik Upravnog odbora ili sekretar kluba, niko nije pristao na to. Nikoga to ne zanima“, nije krio svoje razočaranje Goran Bulajić.

Košarkaškom klubu Čelik trenutno prijeti blokada računa za iznos od 8.000 KM. Uspjeli su kako kaže Bulajić skupiti 3.000 KM dok još uvijek nedostaje 5.000 KM. U Čeliku se nadaju da će dobiti obećana finansijska sredstva od grada sa kojima imaju realne šanse da uplate kotizaciju za A2 ligu i nastupe omladinskih selekcija. (M.P.)