Cijene meda porasle zbog rasta cijena repromaterijala za pčelarstvo i goriva

“Nakon dvije izuzetno loše godine za pčelare, prinosi meda ove godine izuzetno su dobri, kao i njegov kvalitet, a ima dosta i livadskog i šumskog meda”, potrvdio nam je Mirsad Muračević, predsjednik zeničkog Udruženja pčelara „Eko pčela“, koji se pčelarstvom bavi već 17 godina, držeći na Mošćanici trenutno preko 70 pčelinjih društava.

“Godišnji prinosi ove godine u prosjeku su od 15 do 20 kilograma meda po košnici i ne pamtim ih tako dobre otkada sam počeo da se bavim pčelarstvom”, napominje Muračević, pojašnjavajući i zašto je upravo ove godine med znatno skuplji.

“Poskupljenje meda se moglo očekivati, jer smo ove godine imali izuzetno velike troškove, obzirom da su i repromaterijal za pčelarstvo i gorivo dosta poskupjeli, a svi naši pčelinjaci su dosta udaljeni od Zenice”, kaže predsjednik zeničkog Udruženja pčelara „Eko pčela“ .

“Što se tiče poticaja za pčelarstvo imamo ih sa nivoa Grada Zenice i Federacije BiH i nešto su obećavali da će ovaj put iznositi 8 do 10 KM po košnici za pčelare  koji imaju preko 20 ili 30 pčelinjih društava, ali ovogodišnja procedura oko davanja poticaja za pčelarstvo još je u toku i zasad ne znamo koliko će oni iznositi za tekuću godinu”, navodi Mirsad Muračević, predsjednik zeničkog Udruženja pčelara „Eko pčela“. (V.J.)