Litar benzina u BiH “sletio” na 3 KM, a dizela na 3,16 KM

U Bosni i Hercegovini se nastavlja trend snižavanja cijena benzina i dizela na benzinskim pumpama.

Prema ažuriranim podacima na aplikaciji Federalnog ministarstva trgovine, jutros je u Sarajevu najniža cijena litra benzina 95 iznosila 3,01 KM, a najskupljeg 3,51 KM.

Najjeftinija cijena dizela iznosi 3,16 KM, a najskupljeg 3,46 KM.

Istovremeno, u Republici Srpskoj slične cijene. Cijena litra benzina u Banjoj Luci se kreću od 3 KM do 3,47 KM, dok se cijena dizela kreće od 3,20 do 3,54 KM.

Treba podsjetiti da su cijene do prije desetak dana na benzinskim pumpama bile veće i do 40 feninga.

Građani se nadaju i da će uskoro biti zakazana nova sjednica Doma naroda Parlamenta BiH koji bi u drugom čitanju trebao usvojiti izmjene Zakona o akcizama, a što bi značilo manje cijene goriva za još 50 feninga.

Inače, prema posljednjem izvještaju Agencije za statistiku, potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u junu ove godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su porasle za 1,4 posto, dok je na godišnjem nivou rast cijena u u prosjeku iznosio 15,8 posto.

Cijene hrane u junu ove u odnosu na juni prošle godine više su za 24,1 posto, a prijevoza za 34,5 posto kao posljedica rasta cijena goriva.

Više cijene zabilježene su u gotovo svim statističkim odjeljcima. Bezalkoholna pića u junu ove u odnosu na juni prošle godine skuplja su za 17,4 posto, usluge stanovanja, voda, električna energija, plin i drugi energenti skuplji su za 14,1 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 9,1 posto, restorani i hoteli za 9,8 posto, alkoholna pića i duhan za 2,1 posto, dok je u prosjeku zabilježen pad cijena odjeće i i obuće za 5,9 posto.

U prvih šest mjeseci u poređenju sa istim periodom lani inflacija je iznosila 11,5 posto. Cijene hrane u tom periodu u prosjeku su više za 18,3 posto, a prijevoza za 24,7 posto.

Klix.ba