Zbog suše i pčele ostale bez hrane i vode

Iako je medonosna sezona u Bosni i Hecegovini u proljeće počela obećavajući, visoke temparature i suša uticale su na pčelinje zajednice, pa su tako pčele ostale bez hrane i vode.

Damir Barašin, predsjednik Saveza udruženja pčelara RS, rekao je za “Nezavisne” da je velika suša ostavila trag i na pčelinja društva.

Nakon baš dobre proljećne sezone i izuzeteno velikih unosa, pčelari su bili veoma zadovoljni početkom medonosne godine. Međutim, kako smo negdje i očekivali da neće sve ići po planu, sada smo dočekali ovaj izuzetno sušan period bez kiše. Livadska paša je izgorjela i podbacila“,rekao je Barašin.

Kako ističe, u velikom dijelu Republike Srpske je zavladala glad pčelinjih zajednica.

Izostankom ljetne livadske paše zavladala je glad, ali veliki problem stvara i nemogućnost pčela da dođu do vode. Kada sve ovo sagledamo nastavak sezone u tom smislu je dosta neizvjestan“, rekao je Barašin.

Prema njegovim riječima, nadaju se kiši u skorije vrijeme, koja je nepohodna da bi pčele opstale.

Nadamo se kiši, koja će svakako pomoći pčelarima da izvrcaju veće količine livadskog meda. Pčele bi trenutno trebalo da budu na planinama, međutim veliki broj pčelara svoja društva nije uspio da prebaci na planinu zbog suše“, rekao je Barašin.

Kako navodi, suša bi mogla da smanji količinu livadskog meda.

Količina livadskog meda će sigurno biti smanjena, ali imamo i štetu na pčelinjim zajednicama, koje neće biti u formi i bićemo u problemu da ih pripremo za zimu“, rekao je Barašin.

Ističe da će finansijski problemi biti veliki.

Imaćemo problem s umanjenim prinosom, što odmah smanjuje našu zaradu, a sa druge strane moraćemo da kupujemo i šećer za prihranu, što se  odnosi na finansije“, rekao je Barašin.

Kako je dodao, do promjene u cijeni ne bi trebalo da dođe, ističući da se ona kreće od 22 KM do 25 KM.

Da visoke temparature i suša utiču na pčelinja društva, slaže se i Sejo Deljo, predsjednik Saveza pčelara FBiH, a za “Nezavisne” kaže da je situacija krajnje alarmantna.

Pčelama treba pomoći, jer je naglo prestala paša i pečele su u lošem stanju“, rekao je Deljo.

Kako ističe, unosi u košnice su dosta smanjeni, ponegdje se pojavljuje samo unos polena.

Poznato je da nakon 27 stepeni prestaje medenje biljaka, što utiče na sam unos. Naše radno vrijeme je skraćeno zbog visokih temperatura i sve to utiče i na pčele“, dodaje Deljo.

Navodi da  je uprkos svemu konačno poslije dvije godine medonosna sezona bolja.

Zadovoljni smo proljećnom medonsnom sezonom, imamo dobru medonosnu godinu. Mi na području naše regije možemo da budem zadovoljni“, kaže Deljo.

Akta.ba