Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom.

Predloženim zakonom, koji je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Doma naroda, predviđena je mogućnost da Savjet ministara po isteku roka produži primjenu Zakona za još tri mjeseca.

Komisija je utvrdila da je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čijim bi se usvajanjem omogućilo da roditelj djeteta s težim smetnjama u razvoju ima pravo da radi samo polovinu punog radnog vremena, usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te podržao principe predloženog zakona.

Utvrđeno je da je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji se odnosi na povećanje plata zaposlenima u institucijama BiH sa najnižim koeficijentima, uključujući i zaposlene u Oružanim snagama i policijskim agencijama, usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Komisija je ocijenila da Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio poslanik Damir Arnaut i kojim se ograničava najviša otpremnina na nivou institucija BiH, nije usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Članovi Komisije nisu podržali Izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2021. godini, dok je podržan izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu.

U raspravi o izvještaju VSTS-a, član Komisije Sredoje Nović ocijenio je da nisu dovoljno diferencirani problemi sa kojima se suočava pravosuđe BiH i rekao da je zabrinjavajući podatak da je u prošloj godini pokrenuto 35 disciplinskih postupaka protiv sudija i tužilaca.

Nisam vidio da su preduzete sve mjere kako bi se eliminisali problemi i kako bi se drugi ugledali na to“, dodao je Nović.

Ustavnopravna komisija Doma naroda nije postigla dogovor u vezi sa zahtjevom Ustavnog suda BiH u vezi sa Zahtjevom za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, čiji je podnosilac član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Nović je u raspravi o ovom zahtjevu istakao da ova komisija nije nadležna za zakone koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, ali ovaj zaključak nije dobio potrebnu podršku Komisije.

Komisija je prepustila Ustavnom sudu da odluči o zahtjevu za ocjenu ustavnosti člana 14 Zakona o državljanstvu BiH, koji je podnio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Akta.ba