Nakon povećanja kamata, euro ojačao prema dolaru

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice pala s najvišeg nivoa u 20 godina, pri čemu je kurs eura porastao više od 1 posto, nakon što je Evropska centralna banka povećala kamate agresivnije nego što se očekivalo, javlja index.hr.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna 1.2 posto, na 106.70 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti pao 1.3 posto, pa je cijena eura dosegnula 1.0215 dolara, blizu najviše razine u dva tjedna.

Tečaj dolara pao je i prema japanskoj valuti, za 1.7 posto, na 136.10 jena.

Povećanje ključnih kamatnih stopa, prvi put od 2011.

Europska središnja banka (ESB) povećala je u četvrtak ključne kamatne stope prvi put od 2011. godine, i to za 0.50 postotnih bodova, dok se očekivalo povećanje od 0.25 postotnih bodova.

Tako su ključne kamatne stope za refinanciranje banaka podignute na 0.5 posto, kamate na prekonoćne pozajmice bankama na 0.75 posto, a kamate na depozite na nula posto.

“Upravno vijeće odlučilo je da je primjereno napraviti krupniji prvi korak u tempu normalizacije (monetarne) politike nego što je signalizirano na prethodnoj sjednici. Odluka se temelji na ažuriranoj procjeni upravnog vijeća o inflatornim rizicima”, stoji u priopćenju.

Više kamatne stope trebale bi dovesti do spuštanja inflacije prema ciljanih 2 posto. Inflacija je u eurozoni u lipnju porasla na 8.6 posto, najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo objavljivati podatke 1996. godine.

Inflacija će neko vrijeme ostati nepoželjno visoka zbog kontinuiranih pritisaka cijena energije i hrane, a dodatno je potiče i slabljenje eura, poručili su čelnici ESB-a.

Akta.ba