Zenički univerzitet raspisao konkurs za prijem osam asistenata, u septembru će za još 22

Univerzitet u Zenici raspisao je konkurs za osam asistenata, a do početka nove akademske godine trebao bi biti realiziran i konkurs za prijem dodatna 22 asistenta, najavio je u izjavi za Fenu rektor tog univerziteta prof.dr. Jusuf Duraković.

Napominje kako su dobili saglasnost Vlade Zeniko-dobojskog kantona za prijem novih asistenata.

“Dakle, svaki fakultet će dobiti po jednog asistenta ili višeg asistenta, a u procedure je dobijanje saglasnosti za zapošljavanje još 22 asistenta. Mislim da ćemo jako brzo raspisati konkurs, vjerovatno početkom septembra, za zapošljavanje nova 22 asistenta na našem univerzitetu”, istakao je Duraković.

Za oba programa, napominje Duraković, uslov je da kandidati budu prijavljeni u evidenciju nezaposlenih Javne ustanove Služba za zapošljavannje ZDK.

“Pogotovo će to biti uslov za drugi konkurs, jer je to isključivo program koji se ostvaruje preko JUSZZDK i moći će aplicirati samo oni koji imaju stalno mjesto boravka na teritoriji ZDK-a te koji su prijavljeni u evidenciji nezaposlenih JUSZZDK”, dodaje Duraković.

UNZE, ističe Duraković, već mjesec i po dana nema Upravni odbor, jer je aktuienom sazivu istekao mandat.

“U toku je procedura konačnog imenovanja, međutim još nemamo UO pa mnoge tačke dnevnog reda čekaju. Postoji vjerovatnoća da ćemo do kraja ovog mjeseca imati konstituirajuću sjednicu UO-a, bez obzira što smo na kolektivnom odmoru. Prema mojim informacijama, aktuelni predsjednik UO prof. dr. Suad Isaković mogao bi biti predsjednik i u narednom periodu”, kaže Duraković.

Kolektivni odmor na UNZE-u zvanično počinje u ponedjeljak, 25. jula. Drugi upisni rok na zeničkom univerzitetu počet će 29. augusta, a nakon prvog upisnog roka za prvi ciklus studija na osam fakulteta tog univerziteta upisalo se nešto više od 440 brucoša. Planom je predviđen upis 1.035 brucoša, a nijedan fakultet u prvom roku nije u potpunosti ispunio plan.

FENA