Danas i narednih dana izuzetno visoke temperature u našoj zemlji, štetno po zdravlje

Danas se u našoj zemlji uz obilje Sunca prognozira i vrlo toplo vrijeme. Visoke temperature zraka mogu štetno utjecati na zdravlje stanovništva. Posebno neugodno bit će u urbanim sredinama.

Najviša dnevna temperatura kretat će se od 36 do 40, na jugu do 42 stepena.

Većina populacije bi trebala biti opreznija i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, naročito rizične grupe poput hroničnih bolesnika, meteoropata, starijih i djece.

Prilikom boravka na otvorenom neophodno je lagano se odjenuti, reducirati izlaganje suncu zbog visokih vrijednosti UV indeksa, planirane aktivnosti provoditi u jutarnjim satima. Uz visoke temperature, problem će predstavljati i nedostatak svježine u noći. Poželjno je pratiti izvještaje i preporuke nadležnih službi.

Sutra će se zadržati sunčano i podjednako vruće, ponegdje i nešto toplije u odnosu na petak. Jutarnje temperature od 17 do 22, na jugu od 25, a dnevne od 35 do 41, na jugu do 42 stepena.

U nedjelju će preovladavati sunčano, ali i neznatno svježije. Upozorenja na visoke temperature i dalje na snazi. Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu zemlje do 25. Najviše dnevne temperature od 34 do 40, na jugu do 42 stepena.

Faktor.ba