BiH tokom ove godine već uvezla robe u vrijednosti od 13 milijardi KM

Državna Agencija za statistiku objavila je podatke o robnoj razmjeni BiH s inostranstvom. U prvih šest mjeseci 2022. godine, BiH uvezla je nešto više od 13 milijardi KM vrijednosti robe, dok je izvezla preko 9 milijardi KM.

Tokom ove godine izvezli smo 39,9 posto više no u istom periodu 2021. godine, a uvezli 42,5 posto više.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 66,3 posto dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 4 milijarde i 611 miliona KM“, objasnili su iz Agencije za statistiku BiH.

Izvoz u zemlje CEFTA (Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini) je iznosio 1,7 milijardi KM što je za 67,3 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 101 posto.

Izvoz u zemlje EU je iznosio 6 milijardi i 710 miliona KM, što je za 39 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine, dok je uvoz iznosio 7 milijardi i 660 miliona KM, što je za 31,7 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 87,6 posto“, podaci su Agencije.

BiH najviše izvozi u zemlje Evropske unije, prvenstveno u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Sloveniju, Austriju.

Naša država najviše roba uvozi iz EU, specifično iz Italije, Njemačke, Hrvatske i Austrije.

Od zemalja CEFTE najviše robe izvozimo u Srbiju, ali i uvozimo iz te države.

Poput mnogih drugih zemalja u svijetu, mnogo više uvozimo no što izvozimo u Kinu, a zanimljivo je da značajnije izvozimo i u američke zemlje u razvoju.

Iako ćemo za tačne podatke o vrstama artikala ili roba koje najviše uvozimo još sačekati, podsjetimo da je BiH tokom prošle godine najviše uvozila nafte, automobila, lijekova i aluminija prema pregledu vodećih tarifa uvoza.

Klix.ba