UPFBiH traži da poslodavci umjesto 42 dana bolovanja radnicima plaćaju 15

FOTO: akta.ba

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine poziva zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH da usvoje amandmane na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH koje je predložilo Udruženje. Izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH bit će razmatrane na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazanoj za 26.07.2022. godine.  

UPFBiH predlaže, pored ostalog, amandman kojim je predložena izmjena člana 56. u smislu da se obaveza naknade plaće za vrijeme bolovanja na teret poslodavca smanjuje sa 42 na 15 dana, a da teret isplate ostatka bolovanja preuzmu fondovi zdravstvenog osiguranja.

Usvajanjem prijedloga UPFBiH došlo bi do ujednačavanja zakonodavstva FBiH sa zakonskim propisima koji su na snazi u zemljama Europske unije, ali i Republike Srpske, smanjile bi se zloupotrebe bolovanja, a na ovaj način ostvarile bi se uštede na osnovu kojih bi plaće radnika mogle biti povećane za 15 posto“, pojasnili su iz Udruženja poslodavaca.

Oni navode da u više od 30 država naknada bolovanja pada u cijelosti na Fond zdravstvenog osiguranja ili najviše do 15 dana na teret poslodavca.

Posljedica trenutnog zakonskog rješenja je zloupotreba korištenja bolovanja. Naime, prema podacima kantonalnih zavoda za zdravstveno osiguranje u FBiH je gotovo 13 posto radnika svaki dan na bolovanju, dok je prosječan broj u državama Europske unije 3,5 posto. Zbog toga, kao i zbog činjenice da poslodavac mora isplatiti plaću zamjenskom radniku ne postoji mogućnost za povećanja plaća zaposlenima. Kada bi se broj dana bolovanja sveo na europski prosjek, automatski bi se stvorili uslovi za povećanja plaća u iznosu od 15 posto. Tako da je predloženo rješenje od općedruštvenog interesa“, naglasili su.

UPFBiH također predlaže da se poslodavci oslobode obaveze snošenja tereta isplate plaće zbog povrede radnika do koje nije došlo na radnom mjestu i koja nije rezultat radnog angažmana uposlenika, nego da tu obavezu snose zavodi zdravstvenog osiguranja.

Akta.ba