Zahvaljujući građanima u BiH i dijaspori nahranjeno 110.000 gladnih

FOTO: Faktor.ba

Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet uspješno je provelo i ovogodišnje akcije “Bosanski kurban” i “Kurbani u Meki i Australiji”.

Zahvaljujući građanima u Bosne i Hercegovine i dijaspori, obezbijeđeno je meso za čitavu godinu za 45 narodnih kuhinja i njihovih punktova širom BiH, u kojima Merhamet svakodnevno hrani više od 8.000 korisnika i njihovih porodica, saopćeno je iz Merhameta.

Predsjednik HO Merhamet MDD Kenan Vrbanjac se zahvalio svim građanima u BiH i dijaspori koji su i u 2022. godini, kao i godinama ranije, izvršavajući svoju vjersku dužnost, uplatili i donirali svoje kurbane Merhametu.

Na ovaj način, građani su omogućili obilne i kvalitetne obroke za naše najsiromašnije građane. Svjedoci smo da povjerenje građana u Merhamet raste iz godine u godinu, što je veoma značajno, s obzirom da je kurbansko meso prikupljeno tokom ove akcije podijeljeno Merhametovim javnim kuhinjama širom BiH, koje će normalno funkcionirati u narednih godinu dana i imat će dovoljno mesa za pripremu obroka svojim korisnicima“, kazao je Vrbanjac.

Akcija “Bosanski kurban” je i ove godine provedena u saradnji s bošnjačkim povratnicima u Republiku Srpsku i s demobilisanim borcima Armije RBiH.

Osim redovnim korisnicima Merhameta, kurbansko meso će se dijeliti socijalnim ustanovama, centrima za odvikavanja od droge, kolektivnim centrima, staračkim domovima, povratničkim porodicama, kao i ostalim socijalno ugroženim kategorijama te kroz podjelu interventnih paketa.

Merhamet je ove godine klao kurbane u pet klaonica u BiH, kako bi se približio građanima koji su željeli prisustvovati klanju. Željeli smo omogućiti da se što više građana uvjeri kako Merhamet radi transparentno i uz poštovanje šerijatskih propisa. Tako je ove godine Merhamet organizirao klanje kurbana u Sarajevu, Živinicama i Srebrenici“, gdje su građani mogli prisustvovati, kazao je Vrbanjac.

Merhamet je i ove godine organizovao klanje kurbana u Mekki i Australiji. Akciju je provodio Merhamet Švedske, a u akciji su učestvali i HO Merhamet MDD sa svojim organizacijskim jedinicama. Kurbani koje su Merhametu donirali građani u BiH i dijaspori u okviru akcije “Kurbani u Mekki i Australiji” stigli su do gladnih porodica u Bangladešu, Jemenu i Mijanmaru.

Tako je, kaže Vrbanjac, ova humanitarna organizacija, zajedno sa građanima BiH, nahranila oko 110.000 gladnih osoba, odnosno više od 20.000 muslimanskih porodica u tim zemljama.

Ovo je treća godina od kada Merhamet organizuje klanje kurbana u Mekki. Bosanci i Hercegovci u našoj zemlji i dijaspori su izrazili zadovoljstvo što im je Merhamet omogućio da svoju vjersku obavezu, žrtvovanje kurbana, mogu obaviti u ovom svetom gradu muslimana i što, istovremeno, mogu nahraniti brojne gladne muslimanske porodice u kriznim područjima, u ovom slučaju u Bangladešu, Jemenu i Mijanmaru.

Naglasio je da je žrtvovanju kurbana u Mekki, u ime Merhameta, prisustvovao je Fehim Halilović, predsjednik Merhameta Švedske, koji je predvodio akciju “Kurbani u Mekki i Australiji”.

Na taj način željeli smo do kraja ispratiti našu akciju i uvjeriti se da njena realizacija bila uspješna. Na to imamo obavezu i zbog naših građana koji su nam povjerili svoje kurbane i koji očekuju od nas povratnu informaciju o tome“, zaključio je Vrbanjac.

Faktor.ba