Cijena nafte u svijetu na nivou iz aprila, a koliko je to utjecalo na cijenu goriva u BiH

Cijena nafte blago je porasla danas, dan nakon što se bila spustila ispod 100 dolara po barelu prvi put od aprila, a rast je bio ograničen izvještajem o snabdijevanju SAD-a koji pokazuje rastuće zalihe i oprez pred američkim podacima o inflaciji.

Uprkos zategnutom fizičkom tržištu nafte, investitori su prodali naftne fjučerse iz straha da će agresivno povećanje kamatnih stopa kako bi se zaustavila inflacija usporiti ekonomski rast i pogoditi potražnju za naftom. Cijene su u utorak pale za više od 7 posto zbog nestabilne trgovine.

Negativna iznenađenja

Nafta Brent je porasla za 80 centi, ili 0,8 posto, na 100,29 dolara po barelu. Američka nafta West Texas Intermediate porasla je za 74 centa, ili 0,8 posto, na 96,58 dolara.

“Iako ne isključujem još negativnih iznenađenja, vjerujem da bi nedavna rasprodaja mogla biti malo pretjerana”, rekao je Jeffrey Halley iz brokerske kuće OANDA.

Brent je naglo pao otkako je dostigao 139 dolara u martu, blizu rekordnog maksimuma postignutog u 2008.

No, sve ove fluktuacije na svjetskom tržištu, očigledno se uopće ne odražavaju na cijenu naftnih derivata u Bosni i Hercegovini.

Maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnji dan za premium bezolovni benzin 95 iznosi 3,37, a za dizel 3,53 marke po litru, koji je prošle sedmice bio 3,54 marke po litru.

Iz Ministarstva trgovine FBiH su kazali kako je prosječna cijena, u odnosu na prošlu sedmicu, ostala nepromijenjena.

Raspon maloprodajnih cijena

Prema rasponu maloprodajnih cijena naftnih derivata u Federaciji BiH, premium bezolovni benzin 95 danas iznosi od 3,31 do 3,61 maraka po litru, dok dizel iznosi od 3,46 do 3,76 maraka po litru.

Iz Ministarstva su dodali kako je doneseno Uputstvo o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži pojedinih proizvoda i usluga, kojim je propisano da privredni subjekti, odnosno benzinske pumpe, dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine obavještenja o promjeni cijena i marži radi evidentiranja i praćenja.

Još su podsjetili da je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate kojom je propisala gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0.06 maraka po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0.25 maraka po litru derivata.

Klix.ba