UN: Broj svjetskog stanovništva nadmašit će osam milijardi u novembru

Očekuje se da broj svjetskog stanovništva dostigne osam milijardi do 15. novembra, prognozirale su Ujedinjene nacije u ponedjeljak, u izvještaju u kome se navodi da će Indija nadmašiti Kinu kao najmnogoljudnija zemlja svijeta u 2023.

Ta rekordna cifra ukupnog svjetskog stanovništva “podsjetnik je na našu zajedničku odgovornost da brinemo za našu planetu i da na trenutak razmislimo gdje još zaostajemo u našim obavezivanjima jednih prema drugima”, izjavio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, ne navodeći konkretne akcije.

Ovo je prilika da slavimo našu raznolikost i napretke u zdravstvu koji su produžili životni vijek i dramatično su umanjili smrtnost među majkama i djecom“, dodao je.

U prognozi Odjela UN-a za ekonomska i socijalna pitanja navodi se da svjetsko stanovništvo raste najsporijim tempom od 1950.

Ta brojka trebala bi dostići 8,5 milijardi 2030. godine i 9,7 milijardi u 2050. da bi dostigla vrhunac od 10,4 milijardi u 2080-im prije nego što stagnira na tom nivou 2100. godine.

Dok je pad stope prirodnog priraštaja uočen u nekoliko zemalja u razvoju,više od polovine prognoziranog rasta broja svjetskog stanovništva u narednim decenijama bit će koncentrirano u osam zemalja, navodi se u izvještaju.

Te zemlje su, tvrdi se u izvještaju, Demokratska Republika Kongo, Egipat, Etiopija, Indija, Nigerija, Pakistan, Filipini i Tanzanija, prenosi AFP.

Akta.ba