Održana Zettabyte Ideathon radionica

FOTO: Zenicainfo.ba

U Zeničkoj razvojnoj agenciji Zeda održana je dvodnevna radionica Zettabyte ideathon. Ovo je projekat koji je nastao sa ciljem da se zenički srednjoškolci educiraju u IT sektoru, da prošire svoja znanja i vidike u ovoj naučnoj oblasti.

Zettabyte Ideathon je nastao kao projekat za edukaciju s ciljem da se zenički srednjoškolci uvedu i educiraju u IT sektoru, a samim time da u budućnosti svoje obrazovanje nastave u ovom perspektivnoj naučnoj oblasti.

Nama je vrlo bitno bilo da se taj projekat održi u Zenici i da naše ljude poguramo. Pomogli su nam grad Zenica, Zenička razvojna agencija kroz projekat Agora, pomogla nam je lokalna IT firma „Blandus“ koja je prepoznala važnost ovog događaja, također su nam pomogli i BH Futures fondacija sa svojim znanjem i mentorstvom“, istakao je Edin Zorić, volonter BH Futures fondacije.

Zenički tim IT studenata predstavio je učesnicima radionice projekat na kojem su radili i te tako ih uveli u svijet IT scene.

Mi smo studenti IT-a, tako da smo mi bili zainteresovani za to napravimo jedan događaj gdje ćemo mi upoznati srednjoškolce upravo sa svime time što ovaj svijet nudi“, kazala je Lejla Heleg, jedna od organizatorica.

Na dvodnevnoj radionici edukatori su predstavili mnoštvo tema kako bi učesnici bili što uspješniji u ovoj oblasti.

Mi ćemo prvo predstaviti BH Fututres Foundation kako bi ih uputili u taj proces, kako bi mogli oni sami postati članovi. Zatim dalje ćemo ih uputiti kako da se razvijaju u području IT-a, od nule pa prema dalje, šta mogu da postanu. Također pokazati im neke stvari, kako da naprave CV, određene prezentacije o sebi, kako da sebe prikažu u najboljem svjetlu, šta im može pomoći u procesu učenja jer trenutno na Internetu ima toliko online platformi koje se mogu korisiti za učenje i sticanje novih vještina, tako da sve će im to biti prikazano ova dva dana koliko traje program“, kazala je u razgovoru za Zenicainfo.ba Nejla Trako, organizatorica.

Učesnici su za kraj pripremali svoje prezentacije i na taj način pokazali koja znanja i vještine su stekli tokom  radionice.

Radili smo dosta tema koje nama mogu pomoći kao srednjoškolcima i budućim studentima i naravno budućim programerima i onima koji se bave IT-om“, kazala je u razgovoru za Zenicainfo.ba Melika Gluhić, učesnica i dodala je „prezentovali smo svoje projekte koje smo radili, svoje prezentacije, ono što smo naučili na ovim radionicama. Između ostalog, bila je tema kako napraviti dobru prezentaciju, tako da smo mi posebno pravili prezentacije koje smo na kraju i predstavljali i to je bilo zaista jedno novo iskustvo“.

Zenica je sigurno zahvaljujući Zettabyte Ideathon radionici postala bogatija za nekoliko budućih IT stručnjaka. (A. S.)