5.1 C
Zenica
Srijeda, 17 Aprila, 2024
Naslovnica Aktuelno U Federaciji BiH 5.886 aktivnih slučajeva COVID-19, u sedam dana preminula jedna...

U Federaciji BiH 5.886 aktivnih slučajeva COVID-19, u sedam dana preminula jedna osoba

Prema podacima dostavljenim Zavodu za javno zdravstvo FBiH, u Federaciji BiH registrirano je 251.986 laboratorijski potvrđenih slučajeva COVID-19 i 8.887 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19.

Trenutno je evidentirano 5.886 aktivnih slučajeva COVID-19. Na nivou Federacije BiH, sedmodnevna incidenca iznosi 17 slučajeva na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, višu incidencu od prosječne zabilježene u Federaciji BiH imaju Hercegovačko-neretvanski i Tuzlanski kanton.

Rezultati antigenskih testiranja nisu uključeni u ovaj izvještaj, te stoga ne prikazuje realno stanje epidemiološke situacije.

S obzirom na lakšu dostupnost, brže rezultate testa i nižu cijenu testiranja, većina zdravstvenih ustanova odlučuje se na testiranje BAT-om (brzi antigenski test), iako ZZJZFBiH u svojim preporukama navodi da je u situaciji niske cirkulacije virusa SARS-CoV-2 u zajednici pouzdanost BAT značajno smanjena i preporučuje se testiranje PCR-om.

U proteklih sedam dana zabilježen je jedan smrtni slučaj. U Federaciji BiH, na bolničkom liječenju trenutno je 38 osoba zbog COVID-19, niko nije na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

Prema dostavljenim podacima, od 32 hospitalizirane osobe s podatkom o vakcinalnom statusu, 25 (78,1 posto) je nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih, a sedam (21,9 posto) potpuno vakcinisanih.

Faktor.ba

Hide picture