Svjetska zdravstvena organizacija pozvala na hitnu akciju spriječavanja širenja majmunskih boginja

Svjetska zdravstvena organzacija (WHO) upozorila da je potrebna hitna akcija kako bi se zaustavilo širenje majmunskih boginja u Evropi, s obzirom na to da se broj novozaraženih udvostručio u posljednje dvije sedmice.

Evropa je kontinent koji je trenutno centar globalne epidemije virusa sa 90 posto potvrđenih slučajeva majmunskih boginja, sudeći prema podacima kojima raspolaže WHO.

Šef WHO za Evropu Hans Kluge pozvao je vlade u svim zemljama da pojačaju napore u spriječavanju majmunskih boginja, upozoravajući da je vrijeme od suštinskog značaja.

Hitna i koordinirana akcija je imperativ ako želimo skrenuti ugao u trci da preokrenemo trenutno širenje ove bolesti“, rekao je Kluge.

WHO je danas odbila da majmunske boginje proglasi vanrednim stanjem za javno zdravlje od međunarodnog značaja, što je najviši nivo uzbune.

Međutim, šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da su majmunske boginje “evoluirajuća prijetnja zdravlju”. Tedros je pozvao vlade da pojačaju nadzor, traženje kontakata i da osiguraju da ljudi sa visokim rizikom imaju pristup vakcinama i antivirusnim lijekovima.

Kluge je rekao da će WHO vjerovatno uskoro preispitati da li su majmunske boginje globalna zdravstvena opasnost, s obzirom na “brzu evoluciju i hitnu prirodu događaja”.

Rekao je da su 99 posto pacijenata oboljelih od majmunskih boginja u Evropi muškarci u dobi između 21 i 40 godina. Većina pacijenata koji su dali demografske podatke identificirani su kao muškarci koji imaju seks sa muškarcima, saopćeno je ranije.

Majmunske boginje se prvenstveno šire bliskim fizičkim kontaktom, pri čemu se veći dio prijenosa u trenutnoj epidemiji događa seksom. Međutim, sada je prijavljen mali broj slučajeva u kojima se pacijenti nisu zarazili tokom seksualnog kontakta“, rekao je Kluge.

Članovi porodica zaraženih osoba, heteroseksualni kontakti, kao i djeca također su se zarazili virusom.

Podsjetimo, do sada je evidentiran po jedan slučaj zaraze majmunskim boganja u Srbiji i u Hrvatskoj. Oba slučaja su ispitana i dijagnosticirana.

Klix.ba