Svečano otvorena magistralna cesta Neum – Stolac, dvije općine dijeli samo 25 minuta

FOTO: Fena

Načelnik Općine Neum Dragan Jurković, gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković i direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić danas su svečano otvorili magistralnu cestu M17.3 Stolac – Neum.

Pravdić je zahvalio Vladi FBiH koja je prepoznala važnost tog projekta, kao i lokalnim zajednicama Neumu i Stocu koje su provodile postupke eksproprijacije.

Ova dionica koštala je 2,65 miliona KM po kilometru, što je vrlo povoljno s obzirom na njen značaj“, rekao je Pravdić.

Jurković je izjavio je da otvorena cesta koju su u Neumu čekali 40 godina i zahvaljujući kojoj su povezani sa unutrašnjosti zemlje i mogu razmišljati o revitalizaciji zaleđa i privrednom razvoju.

Dodao je da u narednom periodu namjeravaju izgradnju dvije industrijske zone, kako bi smanjili oslanjanje na turizam koji čini 90 posto privrede Neuma.

Bošković je podsjetio da je izgradnja te ceste započeta još 1987. za vrijeme Jugoslavije, te da je do početka rata završena dionica Buna – Masline.

Za stanovnike Stoca ova cesta znači život jer ih spaja s morem i pruža šansu za razvoj“, naglasio je Bošković.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić kazao je danas na svečanom otvaranju magistralne ceste Stolac-Neum, da je cesta između ova dva grada izgrađena u vrijeme kada je Bosna i Hercegovina bila pod austrougarskom vladavinom prije 120 godina.

Vlada Federacije BiH u ovom sazivu napravila je i projekat njene obnove i finansirala ga, a danas ima priliku da prisustvuje otvaranju ceste“, dodao je Lasić.

Ocijenio je da je u pitanju veliki generacijski poduhvat koji će mnogo značiti prije svega građanima Neuma i Stoca, a potom i svima koji budu putovali tim pravcem te je poželio u da se u budućnosti završi što više ovakvih projekata.

Ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 kilometara.

Izgradnja magistralne ceste Stolac – Neum počela je u aprilu 2018. godine i sada će te dvije općine dijeliti samo 25 minuta.

Vrijednost projekta iznosi 96,5 miliona KM, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH, i to 20,1 milion KM iz vlastitih sredstava, a ostatak kreditnim aranžmanima s međunarodnim finansijskim institucijama.

Otvaranju ceste prisustvovali su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenici premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača i ostali članovi Federalne vlade, te drugi federalni i državni zvaničnici.

akta.ba