Promovisana knjiga “Koncesije” autora Amira Abazovića

FOTO: Zenicainfo.ba

Knjiga „Koncesije-koncesije za privredno korištenje dobara od općeg interesa“, autora Amira Abazovića promovisana je danas na Politehničkom fakultetu Univerziteta Zenica.

Knjiga Amira Abazovića prvi je stručni rad u Bosni i Hercegovini koji tematizira iznimno važan društveno privredni institut kakav su koncesije. Autor je 15 godina pripremao građu za ovo djelo kroz svoj profesionalni angažman.

Mislim“, kaže on,”da sam uspješno složio sve potrebne elemente da bi se pravilno shvatila tematika koncesija, a koja je za javnost iznimno bitna jer radi se o razvoju i zapošljavanju. Zamislite kakvim potencijalima raspolaže BiH i koji bi sve potencijali mogli biti predmet koncesije odnosno projekti koji doprinose zapošljavanju. Mineralni resursi, turistički potencijali i bezbroj drugih oblika koncesija. Samo ih treba izučiti, proučiti načine na koji se koncesije dodjeljuju i dati ih na upotrebu zajednici. Kroz ovu knjigu jasno se ukazuje na načine zloupotrebe koncesionih prava a kojima je bh. javnost prethodnih godina svjedočila“.

To je jedno od osnovnih pitanja. Donošenje odluke o javnom interesu je od krucijalnog značaja za dodjelu koncesija. U tom se postupku definišu elementi koji imaju karakter antikorupcije“, ističe Amir Abazović.

Jedan od recenzenata knjige, prof.dr. Emir Sudžuka smatra kako će ovo djelo biti vrlo koristan vodič za praktičare, one koji žele biti koncesionari u različitim oblastima iskorištavanja prirodnih resursa.

Knjiga „Koncesije“ Amira Abazovića, kako se moglo čuti na današnjoj promociji, može biti zanimljiva i široj čitalačkoj publici koju zanimaju prirodni resursi BiH te procedure za njihovo ekonomsko iskorištavanje u korist javno pravnih kolektiviteta. (D. T.)