4.4 C
Zenica
Petak, 19 Aprila, 2024
Naslovnica Aktuelno U Federaciji BiH 251.617 potvrđenih slučajeva COVID-19, u sedam dana preminule dvije...

U Federaciji BiH 251.617 potvrđenih slučajeva COVID-19, u sedam dana preminule dvije osobe

Prema podacima dostavljenim Zavodu za javno zdravstvo FBiH u Federaciji BiH, do sada je registrirano 251.617 laboratorijski potvrđenih slučajeva COVID-19 bolesti i 8.886 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19.

Trenutno su evidentirana 5.672 aktivna slučaja COVID-19.

Na nivou Federacije BiH, sedmodnevna incidenca iznosi 6,5 slučaja na 100.000 stanovnika.

U posljednjih sedam dana, više incidencu od prosječne zabilježene u Federaciji BiH imaju Posavski kanton, Hercegovačkoneretvanski, Zeničko-dobojski i Zapadnohercegovački kanton.

Rezultati antigenskih testiranja nisu uključeni u ovaj izvještaj, te stoga ne prikazuje realno stanje epidemiološke situacije.

S obzirom na lakšu dostupnost, brže rezultate testa i nižu cijenu testiranja, većina zdravstvenih ustanova odlučuje se na testiranje RAT (brzi antigenski test), iako Zavod za javno zdravstvo FBiH u svojim preporukama navodi da je u situaciji niske cirkulacije virusa SARS-CoV-2 u zajednici pouzdanost RAT značajno smanjena i preporučuje se testiranje PCR-om.

U proteklih sedam dana zabilježena su dva smrtna slučaja.

U Federaciji BiH, na bolničkom liječenju trenutno je 25 osoba zbog COVID-19, od kojih nijedna nije na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

Prema dostavljenim podacima, od 21 hospitalizirane osobe s podatkom o vakcinalnom statusu, 13 (61,9 posto) je nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih, a osam (38,1 posto) potpuno vakcinisanih.

Faktor.ba

Hide picture