Saopćenje GO SDP Zenica: Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv bivšeg inspektora FUP-a koji je optužen da je” montirao proces” Senaidu Begiću!

Tužilaštvo  BiH je formiralo predmet koji se vodi pod tužiteljskim brojem T20 0 KTK 0022161 22. , nakon što je 15.aprila 2022.g. Agenciji za istrage i zaštitu-SIPA-i, Federalnoj upravi policije i Tužilaštvu BiH podnesen „Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu“ protiv  Kovač Edina, bivšeg inspektora FUP-a- Detašman Zenica, navodi se u saopštenju GO SDP Zenica.

“Edin Kovač, bivši inspektor FUP-a, a danas zaposlenik JP Elektrodistribucija Zenica je krivičnom prijavom od 15.04.2022.g., uz veliki  broj dokaza i izjave nekoliko svjedoka, optužen da je obavljajući službenu dužnost istražitelja  MUP-a FBiH, Detašman Zenica, u periodu od marta 2016.do oktobra 2017.g. „montirao predmet“ protiv Senaida Begića, bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, te na taj način počinio krivično djelo „ Zloupotreba službenog položaja, ili ovlaštenja iz člana 383 st. 1 Krivičnog zakona F BiH.Izvještaj protiv Begića koji je službeno vodio i potpisao inspektor Kovač je doveo sudskih procesa u kojima je Begić kasnije pravomoćno osuđen.

Između ostalih dokaza, u službenom aktu FUP-a br.09-04-4-2601/21 od 26.11.2021. godine stoji informacija da je Jedinica za profesionalne standarde zaprimila ukupno pet predstavki u kojima se direktno ili indirektno  pominje bivši policijski službenik FUP-a Edin Kovač.

Jedna od predstavki iz 2017. godine se odnosila na navode lica datih prilikom saslušanja svjedoka Begić Senaida, da je Edin Kovač u bliskim odnosima sa osobom koja je protiv Begića podnijela krivičnu prijavu, odnosno sa Hamzić Dževadom. Takođe, iz istog akta FUP-a, informiše se da je tokom 2019.godine zaprimljena predstavka protiv drugog policijskog službenika FUP-a, u kojoj se indirektno navodilo da je prelazak Edina Kovača u JP Elektroprivredu BiH protuusluga za nezakonita postupanja istog dok je bio istražitelj u predmetima u kojima su se dokazivala krivična djela uposlenika navedene firme.Upravo proces protiv Begića koji je službeno vodio Kovač dovodi se u vezu sa njegovim ekspresnim zapošljavanjem u Elektrodistribuciju Zenica 06.11.2017.g.odnosno samo nekoliko dana nakon što je potpisao službeni izvještaj protiv Senaida Begića i isti poslao Tužilaštvu ZDK .

I pored pet zvaničnih prijava i predstavki protiv Kovača, nikad nije pokrenut niti jedan krivični postupak, pod zvaničnim izgovorom iz FUP-a da je Edin Kovač bivši inspektor i da mu je  dana 05.11.2017 godine prestao radni odnos u FUP-u!

GO SDP BiH Zenica očekuje kada je upitanju ovaj ali i svi drugi predmeti, profesionalan odnos svih pravosudnih institucija u interesu pravde i pravičnosti uz striktnu primjenu materijalnog i procesnog prava. SDP BiH će i dalje nastaviti informisati medije i građane o navedenom postupku”, pišu iu zeničkog SDP-a.