Gradsko vijeće prihvatilo Izvještaj o budžetu Grada Zenica za prva tri mjeseca

Foto: Nejro A.

Tokom današnje sjednice Gradsko vijeće Zenica većinom glasova prihvatilo je Izvještaj o budžetu Grada Zenica za prva tri ovogodišnja mjeseca.  

„U pomenutom periodu ostavareni su ukupni prihodi i primici budžeta od 19 miliona i 84.454 KM, što je za 6 posto više u odnosu na idealan plan. Pri tom su izvršeni rashodi i izdaci bužeta u istom periodu u iznosu od 8 miliona i 359.748 KM, što je manje za 54 posto od idealnog plana,  s tim da ukupno izvršeni rashodi i izdaci obuhvataju stvorene obaveze, koje se odnose na period januar – mart, a čija je finansijska dokumentacija dostavljena na računovodstveno evidentiranje do 1. aprila ove godine, što znači da bi ovi rashodi bili znatno veći da su uključene i sve obaveze, koje se na izvještajni period“, pojasnila je Fatima Vojvodić, pomoćnica gradonačelnika za finansije.

U periodu od prva tri mjeseca ostvaren je i tekući suficit u iznosu od 5 miliona i 609.678 KM, što predstavlja razliku između ostvarenih prihoda i primitaka i izvršenih rashoda i izdataka bez uključenih namjenskih sredstava, dodala je pomoćnica gradonačelnika za finansije.

U prvom dijelu današnjeg zasijedanja, Gradsko vijeće Zenica usvojilo je i Prijedlog Odluke o osnivanju profesionalne vatrogasne jedinice, Prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za proširenje gradske vodovodne mreže za naselje Vrbovik – MZ Perin Han, Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju složene  građevine za fgasifikaciju Grada Zenica, kao i izvještaj o poslovanju zeničke Tržnice za prošlu godinu, prema kojem je ovo Javno preduzeće lani ostvarilo finansijsku dobit od 16.486 KM.