Kada je najpotrebnije Džeko je tu, Finska “pala” na Bilinom polju

Foto: NSBiH

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je Finsku 3:2 u četvrtom kolu Lige nacija.

Utakmica je odigranacu atmosferi kakva samo na Bilinom polju može biti.
Početak utakmice kao iz snova za našu selekciju. Nakon što je Prcić izborio korner sa desne strane, loptu je ubacio Pjanić, Finska odbrana ruši Džeku, a bugarskom sudiji je ostalo samo da pokaže na jedanaesterac. Siguran sa bijele tačke bio je Pjanić za 1:0 u petoj minuti utakmice.
Pritisak naših igrača se nastavio, a nakon kornera u osmoj minuti Džeko je glavom šutirao za malo pored gola. Kazna za ovaj promašaj vrlo brzo je stigla. U 10. minuti po desnoj strani prošao je Kallman ubacio u kazneno prostor, naša odbrana ponovo nije bila dobro postavljena što koristi najbolji igrač Finske Teemu Pukki i pogađa za 1:1. U 16. minuti ponovo prilika za našu selekciju. Haris Duljević je oštro šutirao sa lijeve strane lopta došla do Menala koji u padu zahvata loptu, ali odbrana gostiju raščišćava opasnost ispred svog gola. I opet nakon naše velike prilike primamo gol. U 18. minuti Pukki sa lijeve strane dobro pronalazi Kallmana, Hadžikadunić loše reaguje i Finci vode sa 1:2.
Luka Menalo je oprobao šut u 23. minuti. Džeko je krasno jednu dubinsku loptu spustio za Menala koji šutira pored gola. U 29. minuti poravnanje. Džeko je ušao sa desne strane pogodio za 2:2, a pomoćni sudija podigao zastavicu signalizirajući ofsajd. Nakon pregleda WAR-a glavni sudija Georgi Kabakov priznao je gol i pokazao na centar. Ostatak prvog poluvremena igrao se uglavnom između dva kaznena prostora bez previše uzbuđenja pa je prvi dio susreta završen 2:2. Drugo poluvrijeme počelo je napadima naše selekcije. Imali smo nekoliko dovrih pokušaja, ali nismo uspjeli postići gol. Finci su zaprijetili u 55. minuti. Nakon greške u našoj zadnjoj liniji lopta dolazi do Pukkija koji šutira pored gola. Kazna za promašaj Finaca bila je brutalna. U 58. minuti Edin Džeko je uzeo loptu promiješao odbranu Finaca i sa ivice kaznenog prostora pogodio za 3:2 i veliko slavlje na Bilinom polju. Kolosalnu priliku propustili su gosti u 64. minuti.
Pukki je prošao po lijevoj strani ubacio za Niskanena koji iz čiste prilike gađa pored desne stative Šehićevog gola. U 76. minuti Džeko sjajno bježi odbrani Finske šutira sa 10-ak metara, ali je Hradecky odbranio. Nakon toga Finska je krenula svim silama prema našem golu. Imali su nekoliko pokušaja, ali je naša odbrana sve to na vrijeme zatvarala i nije dozvolila gostima da kreiraju stopostotnu šansu tako da smo znalački sačuvali rezultat i ostvarili pobjedu za prvo mjesto na tabeli. Liga nacija nastavlja se u septembru. (N.G.)