Loši zakonski okviri koče razvoj i promociju obnovljivih izvora energije

Udruženje „Geopa“ već 12 godina bavi se promocijom i razvojem obnovljivih izvora energije. Dugogodišnjim radom na terenu članovi Udruženja definisali su glavni problem zbog čega se u našoj zemlji još uvijek masovno ne koriste obnovljivi izvori energije, a riječ je o lošem zakonskom okviru koji sprječava razvoj i nepromoviše obnovljive izvore na pravi način.

– Posebno bih istakao veliku priliku koju imamo kao društvo kada su u pitanju solarne elektrane.  Iako uveliko kasnimo, ako bi ubrzo došli do izmjene i dopune zakona koji tretiraju obnovljive izvore i ako bi zakonodavci dali priliku promocije i razvoja solarne energije mislim da je jedno od rješenja omogućavanje gradnje i poticajnih mjera prema malim solarnim elektranama. S jedne strane domaćinstva bi bila na finansijskom dobitku i uštedi budžeta dok s druge strane Elektroprivreda BiH bi dobila hiljade malih proizvođača koji bi proizvodili viškove energije čijom prodajom bi došlo do rasta dobiti i prihoda, saznajemo iz ovog Udruženja.

Na promociji i informisanju o ovoj temi članovi ovog Udruženja rade već godinama jer su upravo u obnovljivim izvorima energije vidjeli priliku da naša država i građani dožive prospretitet. “Vrijeme koje dolazi bit će jako neizvjesno po pitanju energenata. Već je na sceni velika inflacija cijena energenata. Trenutno je naša zemlja stabilna po pitanju električne energije , ali kada je pitanje rasta cijena svih energenata, građani će se masovno okrenuti onom energentu koji je najpovoljniji. A to je električna energija. Velika potražnja neminovno vodi poskupljenju, ali i bez tog scenarija doživjet ćemo poskupljenja električne energije jer je to naša obaveza kao članice evropske energetske zajednice. Zbog toga se treba i mora pričati o obnovljivim izvorima energije a u svrhu toga Udruženje je napravilo web portal www.greenfreeenergy.com za sve fizičke i pravne osobe i to je mjesto na kojem se mogu pronaći sve potrebne informacije o ovoj jako važnoj temi koja što prije mora ugledati svjetlo dana”, kazao je Said Bečić, predsjednik Udruženja „Geopa“ Zenica. (B.D.)