Dodjela 43. tradicionalne nagrade ,,Ličnost godine” i ,,Evropski najmenadžer” zakazana za 7. juli

Pane Škrbić sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom

U julu ove godine, u Sarajevu, će se četrdesettreći put proglasiti najuspješniji evropski menadžeri i ličnost godine u izboru Evropske nezavisne agencije iz Sarajeva, časopisa Euromanager i Evropskog udruženja menadžera.  

Tim povodom ovih dana traju intenzivne aktivnosti Direkcije Evropske agencije iz Zenice. Proteklih dana, uz učešće članova Žirija iz zemalja iz kojih su nominovani kandidati za nagrade, razgovarano je sa kandidatima za nagrade iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Hrvatske i Slovenije.

Za ličnost godine, između 17 predloženih predsjednika država i vlada, nominovan je predsjednik države  Slovenije, Borut Pahor.  To nam je potvrdio predsjednik Organizacionog odbora nagrade Pane Škrbić,

,,U obrazloženju Žirija za nominaciju za evropsku ličnost godine predsjednika Boruta Pahora se kaže da se on naročito ističe u angažovanju na regionalnoj saradnji i povezivanju država i naroda, na razvoju demokratije, biznisa, medija i na jačanju vladavine prava’’, kaže Škrbić.

Borut Pahor je načelno potvrdio dolazak u Sarajevo.

Oko 600 nagrada

Ovogodišnja Ceremonija će, prema izjavi Paneta Škrbića, prvi put od početka  pandemije korona virusa biti održana ,,u punom kapacitetu’’, odnosno ,,u živo’’, uz međunarodni biznis forum, te druženje menadžera, koji će se takođe održati istog dana.

Dobitnici Oskara za biznis Evropske nezavisne agencije u Sarajevu su ljudi koji prave nove fabrike, oni koji uspješno koriste najmodernije tehnologije, zapošljavaju nove radnike i   ,,prave novac’’. U posebanom fokusu kod dodjele nagrada ove godine su najuspješniji evropski menadžeri i kompanije koji su i u vrijeme pandemije virusa korona i u drugiom otežanim uslovima privređivanja, pravili i prave sjajne rezultate poslovanja i doprinose bržem i uspješnijem  prevazilaženju privrednih i drugih poteškoća.

“U 43 dosadašnje dodjele nagrada i priznanja ove Agencije nagradu je dobilo oko 600 uspješnih menadžera i ličnosti godine, od čega najviše, oko 450 uspješnih menadžera, 27 predsjednika država i vlada, 37 načelnika i gradonačelnika, 32 ministra, 17 ambasadora, itd.  Nagrada je izrasla u globalni brend autoritet sa najvećim rejtingom u Evropi i svijetu, prije svega zato što se nagrada dodjeljuje isključivo za ostvareni uspjeh i vanserijski rezultat, bez političkih utjecaja”, dodaje  Škrbić.

Isti scenario

Prema saopštenju iz Direkcije za izbor  i promociju najuspješpnijih menadžera i kompanija, i ove godine će biti dodijeljene i nagrade najuspješnijim ljudima iz oblasti nauke, kulture, informisanja i sporta. Evropski nezavisni Žiri, Evropsko udruženja menadžera i časopis Euromanager, ove godine će dodijeliti ukupno 20 nagrada za  dobitnike sa području jugoistočne i srednje Evrope, te iz SAD i okruženja.

Scenarij 43. okupljanja evropskih menadžera, predstavnika vlasti, nauke, medija, sporta je isti kao i prethodnih godina: ujutro je tradicionalni  međunarodni biznis forum, sa temom regionalne privredne saradnje i razvoja, u 18 sati je dodjela nagrada, a uveče je druženje sa dobitnicima visokih nagrada.

Kako ističu u Direkciji  Evropske agencije,  interesovanje za ovaj dogadjaj je izuzetno veliko, i da privlači  veliku  pažnju javnosti i medija u BiH i regionu, uz direktan televizijski prenos.