Univerzitet u Zenici organizator Državnog prvenstva u robotici

Univerzitet u Zenici, kao značajan nosilac aktivnosti i društvenih događaaj kako u kantonu, tako i u državi, ne samo da je uspješan u organiziranju studentskih takmičenja, nego uspješno organizira i svjetska takmičenja mladih. Univerzitet u Zenici je i ove godine organizator takmičenja Svjetske robotske olimpijade (World Robot Olympiad – WRO) za područje Bosne i Hercegovine i to u saradnji sa  EDUTUS Univerzitetom iz Mađarske.

Svjetska robotska olimpijada održava se od 2004. godine s ciljem okupljanja mladih iz cijelog svijeta, a zahvaljujući Univerzitetu u Zenici i mladi iz Bosne i Hercegovine imaju priliku da pokažu svoja znanja i ideje. Kroz ovo takmičenje mladi razvijaju kreativnost, vještine dizajniranja i rješavanja problema putem zahtjevnih obrazovnih natjecanja u izgradnji robota.

Takmičenje će se održati 18. juna 2022. godine u Areni “Husejin Smajlović” u Zenici uz pokroviteljstvo Grada Zenice i Agencije ZEDA kroz projekat Agora, koji se finansira iz  Dunavskog Transnacionalnog Programa, te Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. Manifestaciju su podržali i BH Telecom, Devmatec, Ruff cycles SEE d.o.o. i GS-Tvornica mašina Travnik.

Najavljeno je učešće 18 ekipa koje su podijeljenje u tri dobne skupine (8-12, 12-15 i 15-20 godina), a najbolje ekipe će se plasirati na svjetsko takmičenje, koje će se održati 17-19. novembra 2022. godine u Dortmundu (Njemačka). Odlazak na svjetsko takmičenje također će biti realizirano uz pokoviteljstvo Grada Zenice.

Kroz edukaciju mladih o robotici WRO je radio na tome da probude interes  za STEM (nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku), kao  i da ovim putem inspirišu inovatore sutrašnjice. WRO je globalno takmičenje posvećeno nauci, tehnologiji i obrazovanju s zahtjevnim i edukativnim zadacima iz robotike.

Takmičenje je otvoreno za mlade u dobi od 8 do 20 godina. Tokom takmičenja timovi grade svoje robote od LEGO MINDSTORMS® elemenata, a dopušteni su, također, i drugi uređaji za upravljanje, materijali ili programski jezici.

Iz godine u godinu, najzanimljivija aktivnost jeste postavljanje različitih izazova iz stvarnog svijeta pred timove koji ih rješavaju. Ti izazovi se mogu odnositi na pronalaženje održivih rješenja za klimatske promjene, zaštitu biološke raznolikosti ili pronalaženje inovativnih metoda za precizni uzgoj i sprječavanje trošenja viška hrane. Zadaci mogu biti povezani sa iskustvima iz svakodnevnice učesnika timova tako da njhova idejna rješenja predstavljaju dobrobit za cijelo čovječanstvo.

WRO takmičenja se organiziraju u više od 70 zemalja, a zahvaljujući Univerzitetu u Zenici i u Bosni i Hercegovni! Najbolji timovi nacionalnih takmičenja dobijaju pozivnicu za finale Svjetskog prvenstva koje se održava svakog novembra u drugoj zemlji.

Projekat AGORA se finansira iz  Dunavskog Transnacionalnog Programa i povezuje ukupno 28 stalnih i pridruženih partnera iz 14 zemalja (Rumunija, Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Češka Republika, Belgija, Italija, i druge), od čega učestvuje i 10 gradova.

Vrijednost projekta je 2.242.623,51 EUR i implementira se od 01.06.2020. godine do 30.11.2022. godine, odnosno 30 mjeseci.