Prva pobjeda “Zmajeva” u Ligi nacija, na Bilinom polju poražena Rumunija

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je prvu pobjedu u novom ciklusu Lige nacija. Naša selekcija večeras je savladala Rumuniju na Bilinom polju sa 1:0. Jedini gol postigao je Smail Prevljak.

Početak utakmice pripao je našim nogometašima. Zaprijetili smo već u petoj minuti. Sa desne strane dobro je ubacio Sušić na ivicu kaznenog prostora, dva puta je šutirao Prcić, ali oba pokušaja su izblokirali rumunski igrači. Nakon ovog pokušaja nastavilo se razdoblje bolje igre naše selekcije. Pokušavali smo uglavnom po desnoj strani, ali svi ubačaji uglavnom su završavali na glavi igrača Rumunije koji su otklanjali opasnost ispred svog gola. Uzvratili su gosti u 16. minuti. Nakon solo prodora šutirao je Marin, ali lopta odlazi daleko preko gola. 19. minut donosi kolosalnu priliku za Rumuniju. Nakon greške u našoj zadnjoj liniji lopta je došla do Puškaša koji obilazi Šehića i šutira, ali sa gol linije loptu požrtvovano izbacuje Ahmedhodžić i spašava siguran gol Rumunije.
U 34. minuti Burca prolazi po lijevoj strani nakon čega je uposlio Camoru koji je šutirao, ali su naši igrači izblokirali taj pokušaj. 37. minut donosi još jednu stopostotnu šansu za goste. Nakon ubačaja glavom je šutirao Puškaš, Šehić je odbio loptu do Burce koji šutira malo pored lijeve stative našeg gola. Najbolju šansu naša selekcija imala je u 43. minuti. Nakon oštrog ubačaja u kazneni prostor Rumunije lopta je došla do našeg kapitena Edina Džeke koji je šutirao, ali pravo u golumana Rumunije. Bilo je to ujedno i posljednje uzbuđenje u prvom poluvremenu. Drugo poluvrijeme smo otvorili bez Džeke i Prcića, ali sa Pjanićem i Prevljakom na terenu. Imali smo inicijativu, ali bez ozbiljnije završnice pred golom Nita. Takvo razdoblje trajalo je sve do 68. minute kada smo pogodili mrežu Rumuna za 1:0. Sjajno je prošao po lijevoj strani Haris Duljević uputio oštar centaršut pred gostujući gol, Nita za kratko odbio loptu, ali samo na nogu Smaila Prevljaka koji sa nekoliko metara pogađa gol Rumunije. Vrlo brzo uzvratili su gosti. Nakon ubačaja iz kornera najviše je skočio Puškaš, ali njegov pokušaj glavom odlazi preko gola. Do kraja utakmice mirnom igrom nastojali smo držati Rumune što dalje od našeg gola bez prevelike želje da ugrozimo gostujući gol. Takvom igrom uspjeli smo slaviti pobjedu i nakon boda u Helsinkiju osvojiti prva tri boda u novom ciklusu Lige nacija. (N.G.)