Evropska centralna banka povećava kamate: Građani bi mogli gubiti do 10 posto depozita

Iako je Centralna američka banka (FED) već dva puta ove godine podigla referentnu kamatnu stopu, Evropska centralna banka sličan će potez prvi put napraviti, najvjerovatnije, u julu.

Precizni podaci

To bi se, nakon nekog vremena, prelilo i na kreditna zaduženja građana, a najbolje će proći oni koji imaju kredite s fiksnom kamatnom stopom.

Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH, kazao je za „Avaz“ da precizni podaci o rastu kamata ne postoje te da se ne može napraviti dugoročna prognoza.

– Jedno je sigurno – Evropska centralna banka će u 7. odnosno 9. mjesecu povećati kamatu za 0,5 posto, što znači da će kamata na depozite biti nula, ali povećanje te kamatne stope ne može utjecati na promjenu kamatnih stopa u BiH – rekao je Kutle.

Realna mogućnost

Međutim, upozorava na još jednu pojavu vezanu za depozite.

– U dugoročnijem periodu se može dogoditi, ako se ne budu povećavale kamatne stope na depozite, a inflacija ostane ista, da svako ko ima depozite na računu banke gubi osam do deset posto vrijednosti novca i onda će te depozite nastojati pretvoriti u nešto drugo, od stanova pa nadalje. Onda s te pozicije postoji realna mogućnost da banke povećavaju kamatne stope na depozite ako im bude nedostajalo depozita za kredite – pojasnio je Kutle.

Preporučio je građanima da radi svoje sigurnosti što prije postojeće kredite zamijene onima s fiksnom kamatnom stopom.

Izvor: avaz.ba