BNP: U subotu počinje 21. Festival bh. drame

Od 4. do 11. juna Bosanko narodno pozorište Zenica biće organizator 21. Festivala bosanskohercegovačke drame.

I pored teške finansijske situacije selektorica je i ove godine uradila svoj posao i izabrala sedam predstava. I ove godine festival ima međunarodni karakter. Festival je pripremljen i spreman je za realizaciju, tako da očekujemo upsješan i dobar festival koji diše punim plućima nakon dvije godine neizvjesnosti zbog pandemije, poručili su iz organizacionog odbora.
“Tokom takmičarskog dijela programa biće izvedene predstave “Neće biti smak svijeta”, “Da sam ptica”, “Banjaluka”, “Crna ovca”, “Ništa nas ne smije iznenaditi”, “Kuća” i “Ljubičasto”, kazao je direktor BNP-a Zenica Miroljub Mijatović.
Pored takmičarskog dijela festivala, neizostavni dio su i prateći programi.
“Kao i uvijek prateći program brižljivo biramo s ciljem da on bude zanimljiv, da bude atraktivan i da istovremeno bude kompatibilan našem festivalu koji je festival nacionalne drame, dakle, ima posebnu i iznimnu važnost za kulturu i umjetnost u državi”, kazao je Hasan Džafić, predsjednik Organizacionog odbora festivala. Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine Aida Pilav, dramaturginja, Predrag Štrbac, reditelj i Saša Oručević, glumac iz Mostara. Zbog festivala bh drame, od 4. do 11. juna Zenica će još jednom biti u fokusu kulturnih zbivanja. (N.G.)