FHMZ objavio sezonsku prognozu vremena za ljeto 2022.

Proizvodi SEEVCCC-a (Virtualni centar za klimatske promjene za jugoistočnu Evropu), FHMZ-a (Federalni hidrometeorološki zavod) kao i drugi prognostički materijali europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu ukazuju da bi srednja temperatura zraka ovog ljeta trebala biti iznad normale, a koja se odnosi na period 1981.-2010. godina.

Vjerovatnoća ostvarenja ove prognoze je umjerna do velika i iznosi oko 60 posto. Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na referentni niz očekuju se u julu.

Iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, i minimalno dva toplotna talasa, u navedenom periodu nisu isključeni i kraći periodi sa prodorima svježijih zračnih masa sa sjevera kontinenta.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2022. godine trebalo bi biti malo svježije.

Dostupni prognostički materijali upućuju da bi ukupna sezonska količina padavina trebala biti manja u odnosu na prosjek uz umjerenu vjerovatnoću prognoze. Padavine će biti nejednako raspoređene, što znaći da se očekuju duža sušna razdoblja ali i periodi s izraženijim pljuskovitim padavinama.

Na jugu zemlje u ljetnom periodu ukupne količine padavina su znatno manje u odnosu na ostatak zemlje tako da nije isključena mogućnost izostanka padavina na mjesec dana ali i na duži vremenski period, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

(Vijesti.ba)