Svjetski dan bez duhanskog dima

„Duhan – prijetnja našem okolišu“ poruka je ovogodišnjeg 31. maja, Svjetskog dana bez duhanskog dima, kojom Svjetska zdravstvena organizacija upozoravaju na brojne načine, kojima duhan i duhanski proizvodi zagađuju okoliš, jer u procesu proizvodnje, prerade i konzumacije duhan i duhanski proizvodi zagađuju našu Planetu i nanose velike štete zdravlju ljudi.

Glavni cilj ove kampanje je podići svijest javnosti o ovom problemu, te usmjeriti pažnju na štetnost pušenja po zdravlje, kao i na okolinu, ali i posljedice, koje uzrokuje lanac proizvodnje i konzumacije duhana i duhanskih prerađevina: od uzgoja, proizvodnje i distribucije, pa do štetnih tvari i otpada tokom i nakon upotrebe.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji pušenje je, naime, vodeći faktor rizika za zdravlje, a duhan je odgovoran za smrt više od 8 miliona ljudi godišnje. Više od 7 miliona tih smrtnih slučajeva posljedica je direktne konzumacije duhana, dok je oko 1,2 miliona posljedica izloženosti nepušača duhanskom dimu.

Stručnjaci navode da pušenjem nikotin stvara ovisnost, dovodi do povećanja ubrzanja rada srca, stiskanja malih krvnih žila i povišenja krvnog pritiska. Istovremeno katran, zajedno sa drugim sastojcima, dovodi do upalnih promjena i oštećenja na unutrašnjim stijenkama krvnih žila, povećava vjerojatnost zgrušavanja krvi i razvoja ateroskleroze, dok ugljen monoksid pospješuje stvaranje ugrušaka u krvotoku, 200 puta brže se veže uz hemoglobin nego kisik, što znatno smanjuje snabdijevanje organizma kisikom, dodoveći tako i do srčanog ili moždanog udara, kao i do brojnih drugih oboljenja. (V.J.)