Problemi oboljelih od multipla skleroze

FOTO: Zenicainfo.ba

Udruženje oboljelih od multipla skleroze Zeničko-dobojskog kantona obilježilo je Svjetski dan oboljelih od ove bolesti, a sa ciljem podizanja svijesti o multipla sklerozi.

Multipla skleroza je autoimuna bolest i ne postoji jasno definisan uzrok. Najteži oblici multipla skleroze su oni pacijenti koji nisu u mogućnosti da se samostalno kreću, oni koji su vezani za kolica. Međutim, osim tih ima i onih koji su mnogo teži pacijenti, ne mogu ni rukama, osim što ne mogu ni nogama, neki od njih ne mogu samostalno da se hrane te imaju problema sa gutanjem.

Ne postoji jasno definisan uzrok, prema dosadašnjim saznanjima jedno je genetska predispozicija, drugo su faktori životne sredine, prije svega virusne infekcije, posebno u ranom životnom periodu i autoimuni karakter bolesti. Znači, organizam sam protiv sebe na neki način stvara neprijatelja, odnosno ne prepoznaje vlastite dijelove kao svoje, nego ih smatra „stranim“ i da bi se odbranio od njih proizvodi antitijela i naravno kao rezultat, odnosno posljedica te reakcije antigena, antitijela u organizmu javlja se prvo demijelinzacija, gubitak mijelinskog omotača na živcima u nervnom sistemu, a poslije toga degenracija, propadanje samog živčanog vlakna, odnosno aksona, što ima za posljedicu kod pacijenata različite smetnje“, navela je prof. dr. Jasminka Đelilović – Vranić, predsjednica Federalnog saveza udruženja oboljelih od multipla skleroze.

prof. dr. Jasminka Đelilović – Vranić

Kao autoimuna bolest, ne postoji uzorčna terapija ali postoje lijekovi koji se daju u smislu promjene imunološkog sistema. Udruženje koje djeluje na području našeg kantona, koje trenutno broji 170 aktivnih članova ističe kako bi subvencioniranje pojedinih lijekova umnogome olakšalo život njihovim članovima.

Susrećemo se sa mnogim stvarima, na prvom mjestu je elioresal, koji evo obećao nam je direktor Zavoda da će pogurati da dođemo na subvenciju, da ne plaćamo ga jer je veoma skup i pošto su pretežno oboljele žene, imaju problema sa mjehurom, da nam se ortopedska pomagala uvrste, ulošci“, istakla je predsjednica Udruženja oboljelih od multipla skleroze Zeničko-dobojskog kantona Mevlida Bečić.

Mevlida Bečić

Naša sagovornica ističe da preko javnih poziva najviše se pomogne Udruženju, ali da je to ipak nedovoljno.

Međutim, mi smo slali Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, molili bi kad bi kao Udruženje ušli, kao na drugim kantonima u budžet, mi bi bili zadovoljni. Recimo, sa 150 KM mjesečno udruženja bi mogla opstajati i finansirati se“, završava naša sagovornica.

Oboljelima od multiple skleroze trebamo pomoći na bilo koji način jer je svaki trenutak života za njih dragocjen! (A. S.)