Meteorolozi najavljuju kišu, pljuskove i grmljavinu

Jutros je u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 12; Gradačac 15; Bugojno, Sokolac 16; Bihać, Bijeljina, Livno, Sarajevo, Srebrenica, Tuzla 17; Doboj, Prijedor, Sanski Most 18; Zenica 19; Banja Luka, Grude, Široki Brijeg 20; Mostar, Trebinje 21; Neum 24; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940 hPa, za 2 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini padavine uglavnom u istočnim i sjeveroistočnim područjima. Intenzivnije padavine u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, uglavnom, jugozapadni. Dnevna temperatura od 17 do 23, na jugu od 26 do 32 °C.

Sutra pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i veći dio prijepodneva kiša ili lokalni pljuskovi se očekuju u Krajini, ponegdje u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne. Poslije podne i u večernjim satima pljuskovi i grmljavina u Hercegovini, u zapadnim, jugozapadnim i djelimično centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren na jugozapadu Bosne i u Hercegovini jugoistočni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu od 16 do 20, a dnevna od 14 do 20, na jugu do 26 °C.

U ponedjeljak oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Prema kraju dana prestanak padavina i smanjenje naoblake. Jutarnja temperatura od 10 do 16, na jugu do 20, a dnevna od 17 do 23, na jugu do 26 °C.

U utorak u Bosni umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 20 do 25, na jugu do 28 °C.

U sunčano. Poslije podne umjeren porast naoblake u Bosni može usloviti lokalne pljuskove. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 24 do 30, na jugu do 32 °C.

Izvor: fhmzbih.gov.ba