Najavljena premijera baletne predstave “Zid 1. – Sjećanje”

Predstavnici Centra za edukaciju, promociju i afirmaciju djece i omladine „Umjetnost – ARS“ i njihovi saradnici na pres konferenciji u Zenici, najavili su premijerno izvođenje baletne predstave „Zid 1. – Sjećanje“, koje će se desiti na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u subotu naveče u okviru ovogodišnje manifestacije Zeničko proljeće.

“Ove godine odlučili smo se za postavljanje jedne od ratnih tema, što je za nas najteži i najemotivniji rad. Tema je vezana za ljubav, a u pozadini je priča o stradanjima djece u ratu i emotivna je i potresna, a situacija u Ukrajini i svijetu, razlog je što smo se odlučili za ovu zahtjevnu baletnu predstavu, jer smatramo da kao umjetnici, koji rade s djecom, moramo dići svoj glas i da je to naša dužnost”, navodi Samira Spahić – Rustempašić, autorica projekta i predsjednica zeničkog „ARS Centra“.

Uz mlade balerine ovog Centra, projektu se priključila i baletna plesačica Dragana Seferović – Pilav, klavirska izvedba pripada Mustafi Mekaniću, muzika Armen Škobalj, koreografiju i režiju radio je Kevin G. Dickson iz Čikaga, kostimografiju Dževahira Mujčić, a video projekciju i grafiku Kerim Demiri. (V.J.)