Inflacija u BiH na rekordnom nivou, a vlasti bez adekvatnih mjera

Iako je inflacija u Bosni i Hercegovini dostigla rekordan nivo, mjere vlasti na nivou Bosne i Hercegovine za suzbijanje posljedica su izostale.

Do najavljenog uvođenja diferencirane stope PDV-a i ukidanja akcize na gorivo još nije došlo i prijedlozi su vraćeni u redovnu proceduru. Najviše trpe građani koji su prinuđeni da plaćaju sve više indirektnih poreza.

Mjesecima poskupljenja potresaju našu zemlju ali konkretnih mjera vlasti u BiH nema. Dok su zemlje u okruženju donijele set mjera za ublažavanje posljedica inflacije, u BiH nije donesena nijedna. Kućni budzeti građana su sve siromašniji, a budžetske kase sve punije. Građani su ogorčeni što poskupljenjima u marketima i na benzinskim pumpama nema kraja. Pitali smo ih kako preživjeti rekordnu inflaciju.

Zbog skoka cijena gotovo svih roba i usluga u Bosni i Hercegovini, na račun Uprave za indirektno oporezivanje za prva četiri mjeseca slilo se 538 miliona maraka indirektnih poreza više nego u istom periodu prošle godine. Država se očigledno ne želi odreći zarade zbog rastućeg nivoa cijena. Makroekonomisti predlažu da zaledi iznos PDV-a, obračunavajući ga na cijene prije inflacije.

“Usljed tržišnog šoka koji se desio, te rasta cijena proizvoda, država je mogla donijeti mjeru, kako je znala da ograniči maržu trgovaca, da zaledi i svoju maržu, u ovom slučaju porez. Donosioci odluka trebali su, dok se situacija ne popravi, zadržati isti nivo poreskog opterećenja u apsolutnom iznosu na osnovne životne namirnice, gorivo i režijske troškove”, kazao je Faruk Hadžić, ekonomski analitičar.

Ukidanje akcize na gorivo dovelo bi do smanjenjenja cijena od 35 do 50 feninga po litru, što bi automatski smanjilo cijene transporta roba, hrane i prevoza ljudi, smatraju ekonomski analitičari.

“Nije u redu, nije pošteno ni časno da od 500 miliona prikupljenih od PDV-a za 4 mjeseca baš ništa ne vrate građanima. Građani treba da naprave bunt, jer je ovo iscrpljivanje građana za račun enormnog punjenja budžeta”, smatra Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Obje entiteske vlade donijele su ranije odluke kojim ograničavaju visinu marže trgovcima na osnovne životne namirnice i na naftu i naftne derivate. Set mjera od kojih bi koristi imali svi građani u Bosni i Hercegovini je u redovnoj proceduri, iako su svi alarmi upaljeni za hitne reakcije.

Izvor: Akta.ba