Održan jednosatni štrajk upozorenja u svih osam rudnika u FBiH

FOTO: Zenicainfo.ba

U svih osam rudnika u Federaciji BiH, na početku prve smjene održan je jednosatni štrajk upozorenja, što će biti ponovljeno i sutra“, rekao nam je u telefonskoj izjavi Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

U toku je pregovarački proces, koji nije okončan u predvđenom vremenu, a kojim je trebalo usaglasiti sadržaj kolektivnog ugovora za oblast rudarstva, jer je prethodni istekao još 01. maja.

Pregovarački proces je još u toku, a ono što očekuju mnogi, koji to prate sa strane: iz Elektroprivrede, Vlade i Rudnika, je da taj proces bude okončan najkasnije do petka ove sedmice, a mi smo juče ponovili stav Sindikata i radnika u oblasti rudarstva u FBiH da ne odustajemo od zahtjeva za 20 posto povećanja osnovice za obračun plata u rudnicima uglja u FBiH“, navodi Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

Vidjećemo šta će se po tom pitanju desiti do kraja ove sedmice, te ako se sadržaj kolektivnog ugovora ne usaglasi do 23. maja, opredjeljenje rudara je da 23. maja u 7 sati ujutru rudari svih rudnika u Federaciji BiH idu u generalni štrajk“, ističe predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH. (V. J.)