Već duži niz godina zenički rafteri su među najboljima u BiH

Sredinom januara u sportsko rekreativnom klubu Bosna iz Zenice održana je izvještajna skupština kojom su najavili niz takmičarskih i drugih aktivnosti za 2022. godinu.

Organizacijom proljetne eko regate na rijeci Bosni ozvaničili su početak sezone a 23. aprila rafteri zeničke Bosni su učestvovali na rafting prvenstvu Republike Srpske u Banja Luci na rijeci Vrbas. Takmičenje je održano u okviru rafting lige Bosne i Hercegovine na kome je učestvovalo ukupno osam rafting timova od kojih je pet muških i tri ženske ekipe. Muška seniorska ekipa ostvarila je dobre rezultate i osvojila 3. mjesto u ukupnom plasmanu. Ovo takmičenje je bilo ujedno i proba rafting staze na rijeci Vrbas na kojoj se održava Svjetsko rafting prvenstvo od 26. maja do 03. juna ove godine .

„Mi ćemo po prvi put učestvovati sa mladom ekipom koju smo u prošlom periodu pripremili. Prvi put će učestvovati na velikom takmičenju. Već smo bili na jednom takmičenju bh lige u Banja Luci. To je ujedno bila i priprema staze, i priprema svih ekipa i takmičara iz BiH koji će učestvovati na Svjetskom prvenstvu i da napravimo probu staze i ljudi. Osvojili smo treće mjesto sa seniorskom ekipom. Prve dvije ekipe koje će praktično i nastupiti na Svjetskom prvenstvu, zauzele su prvo i drugo mjesto. To nam daje neku informaciju da možemo nastupiti i osvojiti značajne rezultate“, izjavio je za Zenicainfo.ba, Ekrem Tuka, predsjednik SRK Bosna .

Već duži niz godina zenički rafteri su među najboljima u BiH. U proteklih dvije godine uspješno su prebrodili smjenu generacija i uspjeli su osposobiti mladi tim raftera i spasioca. Uz učešće u rafting ligi BiH i na međunarodnim takmičenja, Sportsko rekreativni klub Bosna 2019. godine formirao je i interventnu spasilačku ekipu za spašavanje ljudi i dobara  na vodi i pod vodom.