Tarik Filipović s predstavom “Predsjednici & Ca” dolazi u Zenicu: Daske na kojim sam odrastao su posebne

Hit predstava zagrebačkog pozorišta Kerempuh “Predsjednici & Ca” kreće na mini turneju po Bosni i Hercegovini.

Autori predstave su Tarik Filipović i Boris Scrtan, a bh publici najprije će se predstaviti u Zenici 15. maja.

Tim povodom razgovarali smo s Tarikom, rođenim Zeničanom, koji u predstavi igra lik hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

“Pa tu predstavu sam ja bukvalno sanjao. Kao bivša predsjednica postavlja stol koji neodoljivo podsjeća na stol iz posljednje večere i vidio kako redom ulaze bivši predsjednici, kako Hrvatske tako i Jugoslavije i tu sam se probudio. San sam prepričao svojim ukućanima i samo su mi rekli kratko i jasno – piši. I onda sam zamišljao kako je ona pozvala sve njih, da zaborave sve razlike, kako ideološke tako i neke druge, i stave se u službu Hrvatske i konačno nađu neki recept kako bi hrvatsku vratili na mjesto koje zaslužuje, jer definitivno nije na tom mjestu”, ispričao nam je Tarik.

“Nakon što je napisao tekst kojim sam bio poprilično zadovoljan, morao sam odabrati glumce, što nije bilo nimalo jednostavno. Odmah sam vidio Borisa Scrtana u ulozi Tita i sebe u ulozi Tuđmana jer smo to igrali u njegovoj predstavi 90-ih “Spika 2” i tad smo obavili te predradnje. Ornelu Višticu sam odmah vidio u ulozi Kolinde, ne znam ni sam zašto. Neki su me čak odgovarali, ne vidjevši nju u toj ulozi, ali budući da sam znao da se njih dvije i privatno poznaju, nešto sam u tom osmijehu vidio slično. Moram priznati da smo se naradili pošteno, Ornela i ja, kao i cijela ekipa, ali na kraju je ispao genijalan rezultat. Hrvoja Kečkeša, s kojim sam prošao sve i svašta, nekako me je njegova boja glasa podsjećala na Mesića, i onako fizionomija, visina… Uglavnom, Kečo je pun pogodak . Najveći je problem bio pronaći Ivu Josipovića, i lutali smo, lutali, dok nismo našli kolegu iz Kazališta lutaka Sinišu Miletića i tako smo kompletirali cijelu ekipu”, pojasnio je.

Tarik je dodao kako u ovakvim predstavama, nije važno nekoga “skinuti”, imitirati, nego na scenu donijeti osobu, lik sa svim njegovim vrlinama i manama, i to je velik izazov za glumce, ali smatra da su u tome i uspjeli. Istaknuo je i kako je zadovoljan kako je publika reagirala na ovu predstavu.

“Mislim da sam uspio u onome u čemu sam naumio s ovim tekstom, a to je da publika izlazi s osmijehom na licu iz kazališta, bez obzira na političku opredijeljenost ili simpatije, odnosno antipatije prema nekome. Boris mi je tu kao koautor dosta pomogao da izbalansiramo tu političku opredijeljenost, da nitko ne bude ni lijevi, ni desni, ni bijeli, ni žuti, ni crveni, tako da nitko ne bude ni uvrijeđen, ali da dobiju svoj prostor da kažu što misle”, kaže Tarik.

Kazao je da apolitičan, sve što je u granicama ljudskosti i drugima ne stavlja okove na ruke, on je za to. Uvjeren je da se u svakoj zemlji mogu primiriti strasti i da se može normalno funkcionirati. Priznao nam je kad je završavao ovu predstavu, da je razmišljao o tome kako bi se mogla napraviti divna predstava na tu temu i u BiH.

“Čak sam razmišljao o regionalnim likovima, ali bi to onda bilo jako teško izbalansirati, ili ima ti tri verzije za gostovanja”, kazao je kroz smijeh.

“U Bosni bi se dalo to divno napraviti, ali bi bio malo teži proces leveliranja, da zadovoljiš sve ukuse i sve kriterije i da nitko se ne osjeća povrijeđenim. U Bosni nažalost je još uvijek ono: ‘Mi nismo, oni su’, tako da nedostatak te samokritike je jedna od tih karika koje ne dopuštaju da se ide dalje. Kod publike bi prošlo divno, ali bi li prošlo cenzuru, nisam siguran”, našalio se glumac.

Tarik nam je kazao i kako on jako voli BiH.

“Baš je volim i pogotovo volim gostovati u svim tim gradovima, naravno u svojoj Zenici posebno. Ta neka najveća trema nestala je kad sam nakon rata prvi put kao profesionalac stao na te daske gdje sam glumački prohodao. Sad to više nije trema te vrste, sad je više kao neko uzbuđenje. Inače te poslije predstave čeka 10-tak poznanika, meni je ovdje više od pola dvorane poznato, pa je više to uzbuđenje poslije, malo da čujem reakcije. Miris tih dasaka na kojima sam prohodao je poseban, nema ga nigdje, tako da sam sad uzbuđen da pokažem svojim kolegama gdje sam kao dijete počeo i učio”, istaknuo je.

Kazao je kako su se vremena promijenila i kako je dosta njegovih prijatelja rasuto po svijetu.

“Imam dva-tri prijatelja s kojima sam redovito, posjetim malo rodbinu i imamo svoje “staze slonova” još iz onih srednjoškolskih dana, kafiće koje volimo posjetiti, neke svoje rituale… Lako se uklopi, nakon 2-3 dana imaš osjećaj kao da nikad nisi ni otišao. Ja uvijek kažem da grad čine ljudi, ali jednako volim i te zgrade i mirise ulica svog djetinjstva, tako da je meni uvijek divno kada dođem u Zenicu”, zaključio je.

Trenutno je u fazi završavanja svoje nove predstave “Seks i glad”, koju će u BiH predstaviti tek najesen.

“Igram i ove druge predstave, u šestom mjesecu dolazimo u Kamerni teatar koji je naš drugi dom s predstavom “Da sam ptica”, koju posebno volim. Igrat ćemo je i u Zenici na danima bh. drame i nadam se još po drugim mjestima. U ovom razdoblju ću puno puta posjetiti Zenicu i Sarajevo iz raznih razloga, imam i BeautyBay Award projekt 28. maja zbog čega ću doći u Sarajevo, tako da u 15 dana u tri puta u BiH, tako da bit će dolazaka”, poručio je glumac.

Gostujuća predstava zagrebačkog kazališta Kerempuh dolazi u Zenicu 15. maja, Mostar 16. maja i Sarajevo 17. maja.

Izvor: klix.ba